Romania se afla sub media mondiala la capitolul educatie financiara si este greu sa faci politica monetara daca nu ii inveti pe cei mici despre valoarea si functiile banului, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la semnarea unui protocol de colaborare cu Ministerul Educatiei.
Pacat ca acest proiect se adreseaza doar elevilor. Cand deja si-au format opinia despre bani…
Alfabetizarea financiara trebuie inceputa inca din gradinita. Nenumarate studii au demonstrat faptul ca principalul motiv pentru care oamenii se lupta cu dificultatile financiare este acela ca au trecut prin sistemul de invatamant prescolar fara sa invete mai nimic concret despre bani. Cu cat educatia financiara incepe de la o varsta mai frageda, cu atat rezultatele vor fi mai vizibile pe termen lung. Copiii trebuie sa inteleaga ideea de limita (de pilda, distinctia dintre ceea ce isi doresc si ceea ce este posibil), ideea de amanare (nu tot ce este posibil este posibil imediat, sunt dorinte a caror realizare necesita suportarea unui anume grad de frustrare) sau cea de valoare (legata in primul rand de efortul necesar pentru a obtine satisfacerea unei dorinte).
Banii reprezinta un subiect important al vietii noastre de zi cu zi, iar primele lucruri despre bani le invatam inca din copilarie. Educatia financiara a copilului tau trebuie sa inceapa la o varsta cat mai frageda, chiar de la varsta de patru ani, potrivit site-ului parenthood.com. La inceput foloseste exemplul personal pentru a-ti invata copilul de unde vin banii si unde se duc. Poti sa il incurajezi sa dea el banii vanzatorului de la magazin si sa ceara restul. Ofera-i o recompensa daca isi pastreaza camera curata si daca ajuta la treburile din casa.
Multi parinti cu posibilitati materiale isi trimit copiii la cursurile de educatie financiara. In Romania, cea mai cunoscuta manifestare de acest gen, adresata si prescolarilor, a fost o expozitie interactiva sustinuta de BCR.
David Paller, vicepresedinte la Robert Osher Investment Management, preciza ca cea mai potrivita metoda pentru a-i face pe copii sa inteleaga circuitul banilor, este desenarea unei harti, mai ales ca, in zilele nostre, banii circula din ce in ce mai mult prin carduri si online banking, iar prezenta lor “fizica” este din ce in ce mai redusa.
Ce presupune proiectul BNR
Protocolul are chiar rolul de a dezvolta educatia financiara in randul elevilor, in continuarea unor proiecte ce au avut deja ca beneficiari, in 18 judete ale tarii, peste 2.700 de elevi si 500 de profesori, care s-au intalnit cu membri ai Consiliului de Administratie al BNR si lectori ai aceleiasi institutii, potrivit lui Isarescu.
Isarescu a subliniat importanta educatiei financiare in randul populatiei, in conditiile in care „a face politica monetara cu un public needucat este dificil”.
„Veti auzi ca intr-un clasament al Bancii Mondiale care pleaca de la 0 pana la 100, dupa 20 de ani de eforturi ale institutiei noastre, Romania este pe 31, inca sub medie. Ceea ce ne da de gandit si se reflecta in calitatea dialogului cu institutiile financiare si in capacitatea acestei institutii de a proomova o politica monetara corecta. O spune experienta tarilor cu economie de piata neintrerupta. Politica monetara se propaga mult mai usor daca publicul este educat”, a explicat guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu a mai subliniat, referitor la educatia financiara a copiilor, ca este important ca acestia sa pretuiasca banii, dar si sa-i cheltuiasa si sa-i investeasca.
Nimic atractiv, dinamic… copiii trebuie sa fie implicati activ in activitati practice si sa contribuie cu solutii la problemele expuse
Odata cu semnarea protocolului, a fost lansat un DVD destinat elevilor din ciclul primar si gimnazial, care cuprinde scurtmetraje despre istoria banilor, viata bancnotelor, elementele de siguranta ale acestora, precum si un tur virtual al BNR. „Este pentru prima data cand a fost realizat un astfel de produs destinat elevilor”, au recunoscut reprezentantii MEN.
Disciplina optionala „Educatie financiara” a fost introdusa de Ministerul Educatiei incepand din acest an scolar, fiind elaborate si manualele aferente.
Gabriela Dinu