Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Erste: Profit net de 1,26 miliarde de euro, în 2016
Share
Notification Show More
Latest News
UniCredit anunță calendarul oficial al fuziunii cu Alpha Bank România: clienții vor deveni parte din UniCredit începând cu 15 august 2025
Stiri de top
BT Leasing simplifică plățile facturilor datorită tehnologiei – direct din cont, fără card sau numerar. Ionuț Morar: Oferim o soluție modernă, sigură și eficientă, care să simplifice procesul de plată
Stiri de top
Românii au depus plângeri la CSALB privind înșelăciunile financiare, fenomen în creștere. Alexandru Păunescu: „Am înregistrat 20 de cereri care aveau ca obiect frauda bancară, iar băncile au acceptat cinci negocieri”. Cum a ajuns manipularea emoțională cel mai folosit scam
Interviuri Stiri de top
Raiffeisen Bank: 1 miliard de euro în obligațiuni sustenabile și investiții-record în comunități în 2024
Stiri de top
De câți bani am nevoie pentru a accesa un credit ipotecar?
Analize Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri pe scurt > Erste: Profit net de 1,26 miliarde de euro, în 2016
Stiri pe scurt

Erste: Profit net de 1,26 miliarde de euro, în 2016

Gabriela Dinu
Last updated: 28/02/2017 14:16
Gabriela Dinu 8 ani ago
Share
SHARE

Grupul austriac Erste, acționarul majoritar al Băncii Comerciale Române, a înregistrat anul trecut un profit net de 1,26 miliarde euro, îmbunătățindu-și semnificativ indicele capitalului comun de rang 1, la 13,4% la finalul anului, a anunțat marți directorul general al grupului bancar austriac, Andreas Treichl.

„Erste Group a obținut anul trecut cele mai bune rezultate înregistrate vreodată. Am înregistrat un profit net de 1,26 miliarde de euro datorită costurilor de risc mai mici determinate de o îmbunătățire a calității activelor care a făcut ca rata creditelor neperformante să scadă la un nivel de sub 5%. Venitul operațional s-a redus moderat, sub presiunea contextului caracterizat de dobânzi reduse, iar costurile operaționale s-au majorat ca urmare a investițiilor în sistemele IT și în digitalizare. Creditarea a crescut la un nivel rezonabil, cu aproape cinci miliarde de euro credite nete nou acordate în 2016, în timp ce depozitele clienților — în total retail și companii — au crescut cu peste zece miliarde de euro. Acest aflux de economii este un indicator puternic al încrederii acordate Erste, pe de altă parte arată încă o dată că doar nivelul redus al dobânzilor nu este suficient pentru a stimula investițiile”, a declarat șeful băncii austriece.

Potrivit șefului Erste, conducerea grupului va propune plata unui dividend de un euro pe acțiune către acționari.

În 2016, venitul net din dobânzi s-a situat 4,374 miliarde de euro, în scădere cu 1,6% față de 4,444 miliarde de euro în 2015, în principal pe fondul menținerii contextului caracterizat de dobânzi reduse și al scăderii semnificative a creditelor neperformante. Această evoluție nu a fost compensată integral de creșterea creditării.

Venitul net din taxe și comisioane s-a redus anul trecut la 1,783 miliarde de euro (de la 1,861 miliarde de euro în 2015), reflectând un declin al venitului din creditare și servicii de plăți precum și un venit mai mic din operațiuni cu valori mobiliare.
Venitul net din tranzacționare a crescut în 2016 cu 29,6%, la 272,3 milioane de euro, iar venitul operațional a scăzut cu 1,2%, la 6,691 miliarde de euro.

Cheltuielile administrative generale au crescut cu 4,1% anul trecut, la 4,082 miliarde de euro, în principal din cauza costurilor de IT și consultanță mai ridicate precum și a majorării cheltuielilor de personal la 2,339 miliarde de euro. Această evoluție a determinat diminuarea profitului operațional la 2,663 miliarde de euro.

Raportul cost/venit s-a situat la 60,2% (57,1%). Câștigul din activele și pasivele financiare neevaluate la valoarea justă în contul de profit și pierdere (net) include un profit, raportat în trimestrul al doilea, din vânzarea acțiunilor la VISA Europe în sumă de 138,7 milioane de euro.

Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare au scăzut semnificativ anul trecut, la 195,7 milioane de euro, sau 15 puncte de bază din nivelul mediu al împrumuturilor brute către clienți, pe fondul scăderii semnificative a creditelor neperformante și creșterii veniturilor din recuperarea creditelor deja amortizate în România și Ungaria. Rata creditelor neperformante s-a îmbunătățit semnificativ la 4,9%. Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut considerabil la 69,1%.

Totalul activelor a crescut în 2016 la 208,2 miliarde de euro (de la 199,7 miliarde de euro în 2015), în principal datorită majorării numerarului și a soldurilor de numerar, în principal a soldurilor de numerar la băncile centrale, la 18,4 miliarde de euro.

Erste Group estimează o rentabilitate a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10% în 2017. Creșterea economică solidă anticipată în piețele principale — Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Croația, Serbia și Austria, menținerea evaluării foarte pozitive a profilului de risc al băncii și reducerea semnificativă a taxei bancare din Austria ar trebui să fie factori de susținere pentru obținerea acestui obiectiv. Pe de altă parte, contextul marcat în continuare de dobânzi reduse, ne-recurența unor efecte extraordinare precum vânzarea acțiunilor VISA alături de potențialele până acum necuantificabile riscuri politice ar putea să îl pună in pericol.

În 2017, evoluția pozitivă a economiei ar trebui să se reflecte în rate de creștere a PIB-ului cuprinse între 1,5% și 4,5% în piețele principale din CEE în care activează Erste Group. Toți ceilalți parametri economici sunt așteptați să evolueze de asemenea semnificativ. Ratele șomajului ar urma să scadă în continuare — în Cehia și Ungaria acestea sunt deja printre cele mai reduse din UE. Se estimează că inflația se va menține la un nivel redus, iar pozițiile competitive puternice ar trebui să ducă din nou la excedente ale contului curent. Este de așteptat ca situația fiscală și nivelele datoriei publice să rămână la un nivel solid. Pentru Austria, în schimb, se estimează o creștere mai puțin dinamică, la o rată de 1,5%. Rata șomajului se așteaptă să se stabilizeze în 2017 după ce a marcat o creștere în 2016. Per ansamblu, creșterea continuă să fie determinată de consumul intern în toate economiile, deși se așteaptă ca exporturile să aibă o contribuție pozitivă în majoritatea țărilor.

În acest context, Erste Group se așteaptă la o creștere de 4-6% a creditării nete, care este necesară pentru a compensa presiunea pe marja rezultată din reinvestirea în obligațiuni suverane în actualul context marcat de rate reduse ale dobânzii. Îmbunătățirea semnificativă a calității activelor are de asemenea un impact negativ asupra veniturilor nete din dobânzi. Cu fiecare reducere suplimentară a portofoliului de credite neperformante — cauzată pe de o parte de vânzările de credite neperformante dar și de îmbunătățirea calității portofoliului — venitul net din dobânzi va scădea pe fondul unui efect de „unwinding” mai redus. Per ansamblu, Erste Group se așteaptă ca, în cel mai bun caz, să poată menține venitul net din dobânzi la un nivel stabil in 2017.

Cheltuielile operaționale sunt așteptate să crească cu 1-2% în 2017, determinate, în principal, de investițiile în IT necesare pentru a asigura viitoarea competitivitate a Erste Group și de măsurile impuse de cerințele de reglementare. Noi investiții în simplificarea produselor, standardizarea proceselor sau implementarea la nivel de grup a platformei digitale George se înscriu în strategia digitală. După implementarea în Austria, George va fi lansat în 2017 și în Republica Cehă, Slovacia și România. Generatori suplimentari de costuri sunt cheltuielile de reglementare legate spre exemplu de implementarea IFRS 9 de la începutul anului 2018 sau de pregătirile pentru AnaCredit, un set de date cu creditele bancare la nivel european supravegheat de BCE. Prin urmare, se estimează că profitul operațional va scădea ușor în 2017.

Estimând o cotă de impozitare similară cu cea din 2016 și o taxă pe participațiile minoritare similară, Erste Group are ca obiectiv o rentabilitate a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10%.

Potențiale riscuri privind perspectivele sunt impactul politicilor monetare expansioniste ale băncilor centrale inclusiv dobânzile negative; riscurile politice precum cele legate de alegerile care au loc în economiile cheie ale UE, riscurile geopolitice și cele economice globale sau inițiativele de protecție a consumatorilor.

You Might Also Like

Raiffeisen Bank: 1 miliard de euro în obligațiuni sustenabile și investiții-record în comunități în 2024

De câți bani am nevoie pentru a accesa un credit ipotecar?

Analiză: România are nevoie de un acord special cu băncile și de un împrumut masiv de la populaţie ca să evite taxe majorate

Alegerile au adus un val de optimism în rândul investitorilor, BT Pay marcând un nou record istoric în prima zi post-electorală. Peste 100.000 de persoane economisesc prin intermediul fondurilor de investiții administrate de BT

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

TAGGED: euro, credite, Erste, profit, dobanzi
Gabriela Dinu 28/02/2017
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article BCR a obţinut în 2016 un profit net de peste 1 miliard de lei şi a acordat credite noi în valoare de 8,8 miliarde lei
Next Article Raiffeisen Bank a implementat cu succes solutia open source de la Allevo

– Publicitate –

UCFin banner

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Raiffeisen Bank: 1 miliard de euro în obligațiuni sustenabile și investiții-record în comunități în 2024

2 zile ago

De câți bani am nevoie pentru a accesa un credit ipotecar?

2 zile ago

Analiză: România are nevoie de un acord special cu băncile și de un împrumut masiv de la populaţie ca să evite taxe majorate

3 zile ago

Alegerile au adus un val de optimism în rândul investitorilor, BT Pay marcând un nou record istoric în prima zi post-electorală. Peste 100.000 de persoane economisesc prin intermediul fondurilor de investiții administrate de BT

o săptămână ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?