Mediul de afaceri are nevoie in acest moment de stabilitate, iar presupusa schimbare a echipelor celor doua banci de stat, Eximbank si CEC Bank, nu ar fi oportuna, a declarat, Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
„Politizarea echipelor celor doua banci, conform unor informatii aparute in mass-media, ar avea efecte nefaste. Nu o data, Asociatia noastra, alaturi de ceilalti reprezentanti ai mediului de afaceri au semnalat guvernantilor efectele nefaste ale politizarii bancilor de stat. Nu punem in discutie CV-urile numelor vehiculate si nici ale actualei echipe de conducere a Eximbank”, se arata intr-un comunicat al ANEIR.
Romania a dovedit, conform ANEIR, inainte de privatizarea sistemului bancar ca, tocmai stabilitatea „echipelor” de atunci au facut posibile rezultatele de exceptie ale BCR si BRD. „Nicaieri in lume bancile, inclusiv cele de stat, nu sunt institutii politice, singurul criteriu de management este profitul. Ori, si in cazul celor doua banci de stat din Romania rezultatele ultimilor ani (anii de criza) au dovedit ca au fost singurele care si-au marit semnificativ apetitul pentru creditarea si garantarea afacerilor; spre deosebire de restul sistemului bancar unde fenomenul a fost invers”, se specifica in comunicatul ANEIR.
Daca Romania a fost campioana Europei in 2010 si 2011 in procesul de recuperare a pierderilor la export in perioada de criza, reusita are la baza, conform membrilor ANEIR, si contributia celor doua banci de stat – Eximbank si CEC Bank.
Saptamana trecuta presa anunta o schimbare in cadrul Eximbank. Traian Sorin Halalai, directorul general adjunct si membru al Consiliului de Administratie al Bancii Romanesti, era anuntat ca fiind urmatorul presedinte al Eximbank, potrivit unor surse bancare.