EximBank a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 162 de milioane de euro din operațiuni de factoring, marcând al treilea an consecutiv de creștere accelerată.
”În 2017, EximBank și-a continuat parcursul ascendent pe segmentul de factoring, cifra de afaceri înregistrată fiind cu 47% peste cea din anul precedent și de patru ori mai mare față de 2015. Este o evoluție ce probează atât interesul pieței pentru acest tip de finanțare, cât și capacitatea noastră de a genera soluții financiare flexibile și avatajoase pentru clienții preocupați de optimizarea cash-flow-ului și de finanțarea, administrarea și colectarea creanțelor. Suntem încântați că eforturile făcute în ultimii trei ani în direcția întăririi capacității noastre de a oferi mediului de afaceri soluții financiare complete, prin prioritizarea nu numai a activității de creditare, ci și a serviciilor bancare complementare, cum este factoringul, dau rezultate”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.
Anul trecut, clienții EximBank s-au orientat în special către factoringul de export fără regres – care presupune asumarea riscului față de debitorul extern (importatorul), riscul fiind acoperit complet de factorul de import sau de o societate de asigurare. Acesta a avut o pondere de 93% în cifra de afaceri totală înregistrând, ca volum, mai mult decât o dublare: cifra de afaceri pe aceste segment s-a majorat până la 151 de milioane de euro.
”În ceea ce privește profilul clienților, ponderea majoritară în portofoliu o dețin în continuare companiile mari, dar ni se pare important de subliniat faptul că, față de 2016, am reușit să atragem și companii mici, ca urmare a creșterii focusului nostru pe această categorie. Este adevărat că ponderea lor este încă destul de mică, dar, având în vedere că factoringul reprezintă cea mai la îndemână soluție de finanțare – în condițiile în care, de cele mai multe ori, nu dispun de garanții necesare pentru achiziţia de credite bancare, ne așteptăm să asistăm la majorare a numărului de clienți din zona de small business”, a mai spus Traian Halalai.
El a adăugat că, în acest an, EximBank va continua să urmărească direcția strategică de promovare a exporturilor românești și de susținere a dezvoltării și creșterii competitivității IMM-urilor și și-a stabilit ca prioritate adaptarea produselor de factoring la evoluția pieței. ”Dorim să ne extindem și să ne rafinăm oferta și de aceea avem deja în lucru noi produse pe care le vom anunța punctual. Astfel, suntem convinși că oferta noastră îmbunătățită de factoring va fi accesată de tot mai multe companii și de aceea suntem optimiști în privința rezultatelor pe care le vom înregistra în acest an”, a mai spus oficialul băncii.
EximBank este o instituţie specializată care se implică activ în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc. Instrumentele sale financiare specifice sunt dedicate exclusiv segmentului corporate și pot fi accesate în condiții avantajoase de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează numai pieţei interne. Companiile au la dispoziție și un portofoliu competitiv de produse de trezorerie, cash management, trade finance și factoring, care întregesc oferta de finanțare și garantare. Totodată, pentru că acţionează ca agent al statului pe piaţa românească de garanţii şi asigurări, EximBank este principalul canal prin care fondurile publice, puse la dispoziţie de statul român, se infuzează în economia reală.