Nicolae Cinteza, seful Supravegherii din BNR, spune ca nu vor exista falimente in sistemul bancar anul acesta, insa estimeaza ca doar din a doua parte a anului 2013 economia ar putea trece de la faza de reanimare la etapa de „salon”. „Cred ca inca suntem cu masca de oxigen pe fata. Nu sunt optimist de felul meu. Dar sper sa trecem cu bine de 2012 si din a doua parte a lui 2013 sa trecem la faza de «salon». Nu cred ca va fi cazul sa luam vreo masura de stabilizare a vreunei banci pana la sfarsitul anului 2012 si nici nu cred ca vom avea falimente. Dar totul depinde de capacitatea bancilor de a-si adapta modelele de business”, a declarat Cinteza.
Pana in prezent nu au reusit si au ales calea cea mai scurta si primejdioasa: toate merg pe o marja mare de dobanda
„Dobanzile sunt mari la pasive. Unele sunt nejustificate. Bancile incearca sa inlocuiasca sursele externe de finantare cu sursele interne. Se poate ajunge la o administrare necorespunzatoare a resurselor, cu toate consecintele. Este evident ca aceasta aduce pierderi bancilor, pierderi de capitalizare”, afirma Cinteza.
„Costurile cu reteaua si salariile raman la un nivel superior. Sunt prea putine unitati bancare care s-au inchis. Mai este suficient loc. Si limitarile la cresterile de salarii sunt elemente de care trebuie tinut seama”. In aceste conditii, bancile trebuie sa-si readapteze modelele de business, institutiile de credit care nu vor face din clienti un partener urmand sa aiba probleme, a avertizat Cinteza.
„Din pacate putine banci au reusit sa-si readapteze modelele de business. Marea majoritate a modelelor de business merg pe o marja mare de dobanda.”