Banca Națională a aplicat o metodologie pentru a vedea dacă viteza de creștere a creditului acordat populației, raportat la creșterea PIB, este prea rapidă. „Aplicând această metodologie, vedem că la nivel agregat creditul local nu intră în teritoriul excesiv. Dar separat pe sectoare, finanțarea acordată populației a depășit deja pragul de semnal”, a spus astăzi Florian Neagu, director adjunct al Direcției de Stabilitate Financiară, din cadrul Băncii Naționale, în cadrul unui seminar organizat de Finmedia.
„Același mesaj se observă și la nivel de volum, nu doar la viteza de creștere a creditului. Volumul de credit acordat în ultimii ani la un nivel favorabil al dobânzii a depășit volumul din 2007 -2008, când aveam condiții favorabile de curs de schimb. Cum suntem cu rata dobânzii la minime istorice va veni un răstimp când rata dobânzii va crește, iar serviciul datoriei se va majora semnificativ pentru cei mai vulnerabili”, a mai spus Neagu, precizând că atunci când BNR se „uită la gradele maxime de îndatorare aplicate de bănci descoperim unele relativ mari față de ceea ce am vrea să vedem”.
Prin urmare, a spus Neagu, nu mai există mult spațiu de creștere în zona creditului acordat populației. Neagu a mai menționat că BNR ar putea avea un instrument de intervenție, cum ar fi plafonarea gradului maxim de îndatorare.
Totodată, creditul acordat statului este „printre expunerile cele mai mari din Europa. Băncile locale au peste 20% din active în aceste expuneri, media europeană fiind de circa 9%”, a mai spus Neagu.
În condițiile în care populația și statul sunt deja finanțate în exces de bănci, singura soluție de creștere a capitalurilor bancare ar fi zona persoanelor juridice. Însă, în prezent, jumătate din capitalurile firmelor sunt negative, ceea ce înseamnă ca majoritatea companiilor locale nu sunt finanțabile, a spus reprezentantul BNR. O soluție ca aceste firme să devină finanțabile ar fi ca „constrângerile bugetare să redevină ferme atât pentru firmele de stat, cât și pentru cele publice”, a subliniat Neagu.
În prezent, sistemul bancar local este unul robust „și dacă îl judecăm după indicatorii clasici de stabilitate financiară și după criteriile UE. Solvabilitatea este undeva la 20%, calitatea capitalurilor bancare e foarte bună, liquidity coverage ratio este undeva la 250%, dublu față de UE, rentabilitatea capitalurilor este la un nivel dublu față de UE”, a mai spus Neagu.