FMI recomanda, pentru gestionarea crizei francului elvetian, adoptarea Legii insolventei si stimularea dialogului între banci si datornicii cu probleme, la care sa se adauge un suport legislativ de facilitare a acestui dialog, a precizat luni presedintele Comisiei de buget din Camera, Viorel Stefan.
„Pe criza francului elvetian, pozitia FMI, BM, CE este urmatoarea: nu Romania e cazul
cel mai grav din regiune. Romania este cazul cel mai usor, spun ei, e o problema gestionabila, atat din punct de vedere al sistemului bancar, cat si din punct de vedere al Guvernului”, a spus VViorel stefan dupa întrevederea dintre delegatia FMI, BM si CE cu deputatii membri ai Comisiei de buget-finante-banci.
El a aratat ca FMI recomanda ca Romania sa aplice doua cai: adoptarea Legii insolventei si stimularea dialogului dintre banci si clientii care au probleme în rambursarea creditelor în CHF.
„Pe doua cai ne recomanda sa mergem: sa finalizam adoptarea Legii insolventei persoanelor fizice, pe de o parte; iar pe de alta parte sa canalizam si sa stimulam dialogul între institutiile de credit si persoanele îndatorate, datornicii cu probleme si cu un suport legislativ de facilitare a acestui dialog de tipul OUG 46, celebra «electorata», careia eu i-as spune azi «scade rata»”, a adaugat Viorel stefan.