Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Agenda digitală trebuie să fie mai mult despre digital și mai puțin despre agendă
Share
Notification Show More
Latest News
De la 2% la 4%: impozitul pe cifra de afaceri a băncilor se dublează. Câți bani va strânge statul în 2025 și 2026?
Stiri de top
Intesa Sanpaolo Bank Romania lansează o ofertă de credit ipotecar cu dobândă fixă de la 4,89% și stimulente pentru refinanțare. Alin Fodoroiu: ”Am construit această ofertă cu gândul la nevoile actuale ale oamenilor care își doresc să aibă un preț corect, costuri inițiale mai mici și o rată lunară predictibilă”
Stiri de top
UNCHAIN Festival 2025 a oferit ce lipsește cel mai mult Europei: intersecții reale între industrii și conexiuni de încredere. Alexandra Pollack: ”Anul acesta ne-a arătat tuturor că viitorul finanțelor în Europa Centrală și de Est nu va fi conturat de jucători individuali, ci de ecosisteme”
Stiri de top
Peste 14.000 de profesori au accesat Life-Lab.ro, platforma educațională, care introduce educația financiară la fiecare materie. Nicoleta Deliu-Pașol: ”Scopul BCR este sa ajute românii, de toate vârstele, să aibă încredere în ei. Știm că educația financiară este una dintre cele mai concrete forme de a construi această încredere”
Stiri de top
BRD domină piața serviciilor de custodie: 10 ani în topul Global Finance. Claudiu Cercel: Acest premiu este o validare a eforturilor noastre constante de a oferi servicii de custodie la cele mai înalte standarde
Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Top news > Agenda digitală trebuie să fie mai mult despre digital și mai puțin despre agendă
Top newsOpinii

Agenda digitală trebuie să fie mai mult despre digital și mai puțin despre agendă

George Anghel
Last updated: 22/01/2019 14:27
George Anghel 6 ani ago
Share
SHARE

Asociația de Plăți Electronice din România (APERO) a început anul 2018 cu un mandat oficial și unanim din partea membrilor săi pentru a adresa o direcție strategică pentru ecosistemul plăților electronice din România, respectiv Digitalizarea. Obiectivele agreate în cadrul Adunării Generale de la începutul anului au fost:

(1) Diagnosticarea corectă a situației actuale din perspectiva educației digitale a populației, cadrului legislativ, standardelor tehnice și de calitate, al infrastructurii, al conformității cu normele și normativele europene, identificarea (dacă există) a strategiilor digitale publice și private destinate creării și propagării spațiului digital, care sunt principalii actori, care sunt așteptările de la spațiul digital, ce realizări, eșecuri și lecții învățate există;

(2) Crearea unei alternative – determinată de lipsa de progrese semnificative în domeniul digitalizării la nivel național.

APERO a încheiat anul 2018 cu cele două obiective realizate și privește cu optimism spre 2019, an care va fi unul de cotitură. În 2019, APERO va fi în “avanpostul” fenomenului digital oferind tuturor actorilor interesați de construcția spațiului digital românesc proiectul ConectX, prima infrastructură digitală construită având la bază cele 3 concepte fundamentale agreate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Digital Twin, Digital Services Infrastructure și Digital Single Market. Construită pe principiul „Digital from the scratch”, ConectX trece dincolo de limitele unei simple aplicații sau ale unei platforme obișnuite și este un ecosistem deschis tuturor entităților private sau publice menit să adreseze într-o viziune unitară, interconectată și sigură problemele sistemice ale României, precum: educația digitală, identitatea electronică a persoanelor și companiilor, semnătura electronică, arhivele electronice, protecția datelor, securitatea comunicațiilor, interoperabilitatea, cloud computing și problematica datelor deschise.

Experiența de 7 ani alături de proiectul Ghiseul.ro ne-a permis să înțelegem într-o manieră profundă nevoile și realitățile cu care România se confruntă. Experiența acumulată alaturi de partenerii din zona publică, Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR), ne-au acordat atât oportunitatea de a investiga în teren situația infrastructurii hardware și software, cât și posibilitatea de a evalua modul de raportare al oamenilor la tehnologie și așteptările pe care aceștia le au de la spațiul digital.

Văzută de la bază spre vârf, România Digitală este expusă unor riscuri importante. Primul dintre ele este crearea unei „fracturi” între sectorul privat și cel public. Identificată ca și risc major, această fractură poate arunca în derivă societatea cu consecințe pe termen lung. „Navigarea” pe culoare diferite a celor două componente ale societății poate degenera în pierderi substanțiale cauzate economiei cu impact în toate industriile cunoscute. Reconfigurarea sectoarelor public și privat ca părți integrante ale întregului economico-social este fundamentală pentru anii următori. Sub acest considerent, în 2019 APERO își va direcționa resursele către facilitarea dialogului social atât între mediul public și cel privat, cât și între reprezentanții industriilor de bază. Al doilea risc major identificat este eșuarea demersului de „alfabetizare digitală” a populației. Fundamentală în procesul de adopție a mijloacelor digitale, Educația digitală este un proces care nu trebuie lăsat să se întâmple pur și simplu, ci trebuie coordonat și structurat. Este nevoie de obiective clare educaționale, curricule adaptate, metode și metodologii care să conducă la deprinderea oamenilor cu instrumentele digitale de lucru. Parte din proces, gestionarea corectă a așteptărilor oamenilor de la mediul virtual/digital este de asemenea esențială pentru a nu crea o imagine idealistă asupra mediului digital care ulterior să conducă la dezamăgiri. Așa cum lumea fizică nu a fost și nu este perfectă, lumea digitală va prezenta riscurile și vulnerabilitățile ei în raport cu care trebuie identificate procese, politici și proceduri de control și auditare care să minimizeze eventualele consecințe negative. Educația digitală este un proces care trebuie identificat ca disciplină de sine stătătoare, altfel România digitală riscă să se dezvolte plătind tribut experienței pe care oamenii o au în platformele social media unde termeni precum transparență și auditare sunt foarte vagi și volatili. Al treilea risc ce trebuie avut în vedere este cel determinat de lipsa unor standarde tehnice și de calitate în spațiul digital. Dacă în ceea ce privește lipsa standardelor tehnice consecințele se materializează de regulă în dezvoltarea haotică și lipsită de consistență a spatiului digital cu impact direct și substanțial în zona de interoperabilitate, în ceea ce privește lipsa standardelor de calitate, consecințele se vor manifesta în experiența deficitară a utilizatorilor, ceea ce va avea impact asupra ratei de adopție a mijloacelor digitale.

În segmentul standardizării tehnice, Uniunea Europeană a făcut progrese semnificative în plan normativ, setul de norme și normative pe care le pune la dispoziție țărilor membre fiind generos și foarte detaliat. În segmentul de calitate, mai concret în domeniile de “user experience” și „user interface”, platformele de tipul social media au sedimentat foarte bine așteptările utilizatorilor, ceea ce face ca opțiunea corectă în acest domeniu să fie cea de a urma liniile directoare din acest domeniu. Este important să înțelegem că abordarile ce au la bază crearea aptitudinilor digitale ale oamenilor (de tipul „people skills”) sunt caduce și foarte consumatoare de resurse, ele trebuind a fi înlocuite de abordări ce au la bază capacitatea tehnologiei de a-și asuma nivelul de înțelegere redus pe care ooamenii îl au astăzi în ceea ce privește spațiul digital (de tipul „skills of technology”). Cartea câștigătoare aici o vor juca platformele care învață tehnologia cum să ajungă la oameni, și nu cele care stimulează oamenii să meargă către tehnologie.

Căutarea, încurajarea și facilitarea dialogului între principalii actori sociali, identificarea și asumarea rolurilor și responsabilitățile individuale ce ne vor reveni în spațiul digital și adresarea celor trei riscuri mai sus menționate sunt pentru APERO prioritățile anului 2019.

Această opinie a fost publicată în cadrul Revistei BankingNews – ediția lunii decembrie 2018.

You Might Also Like

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

De ce plătim comisioane pentru popriri? Ghid esențial pentru consumatori despre taxele pe care le percep băncile unui client care are contul blocat

EXCLUSIV. Anxietatea socială și economică din această perioadă, prin ochii unui lider de bancă. Sergiu Manea, BCR: ”Nu vorbesc despre un optimism deșănțat, dar nici nu mai este starea aia de îngrijorare combinată cu confuzie. Cred că oamenii știu că sunt vremuri dificile și că trebuie să muncească!”

Dan C. Turmacu: Sfatul meu pentru investitorul de tip mediu este nu vândă acum acțiunile din portofoliu

TAGGED: agenda digitala, Asociatia de Plati Electronice din Romania, APERO, George Anghel
George Anghel 22/01/2019
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By George Anghel
George Anghel este Director Executiv Asociația de Plăți Electronice din România (APERO).
Previous Article Fără cozi la ghișee: peste 10.000 de locuitori din București și-au plătit taxele prin terminalele SelfPay
Next Article Banca Națională reacționează la acuzele senatorului Daniel Zamfir: ”Din păcate, asistăm la același atac dezlănțuit cu acuze extrem de grave, fără probe”

– Publicitate –

- Advertisement -
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Topul băncilor după active în 2024. Raportul BNR dă peste cap toate calculele inițiale: surpriza vine de la CEC Bank, care și-a consolidat poziția a treia, consemnând cea mai puternică creștere. Banca Transilvania, BCR și Raiffeisen Bank – celelalte bănci care au făcut furori. UniCredit Bank nu poate ajunge deocamdată pe podium nici după fuziunea cu Alpha Bank

o săptămână ago

De ce are România nevoie de o bancă de dezvoltare? Dan Sandu, CEO, explică: BID este o instituție creată cu misiunea clară de a reduce dezechilibrele acolo unde piața bancară nu reușește singură

2 luni ago

De ce plătim comisioane pentru popriri? Ghid esențial pentru consumatori despre taxele pe care le percep băncile unui client care are contul blocat

2 luni ago

EXCLUSIV. Anxietatea socială și economică din această perioadă, prin ochii unui lider de bancă. Sergiu Manea, BCR: ”Nu vorbesc despre un optimism deșănțat, dar nici nu mai este starea aia de îngrijorare combinată cu confuzie. Cred că oamenii știu că sunt vremuri dificile și că trebuie să muncească!”

3 luni ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?