Pregătirea angajaților, în special a celor din zona de risc, poate conduce la scăderea neperformanței în mediul bancar, a spus astăzi Florin Georgescu, prim-viceguvenator al Băncii Naționale, în cadrul evenimentului Summer Banking Academy, organizat de Institutul Bancar Român.
În prezent, circa 50% din personalul bancar este dedicat managementului riscului și peste 10% analizei, iar un studiu McKinsey arată că aceste procente vor fi pe viitor 20% respectiv 40%, a mai spus Georgescu.
„Aflat la începutul unui nou ciclu de creditare, sistemul bancar are o pozitie financiară solidă, băncile sunt bine capitalizate. Raportul credite pe depozite este de numai 77%…Pe acest fond, spațiul de creștere sănătoasă a creditării, în special de IMM-uri, este consistent. Circa 80% din IMM-uri nu au avut credite niciodată”, a spus Florin Georgescu.
În strategia comercială, băncile trebuie să se axeze pe oferirea unei game extinse de produse de creditare, adaptate tipurilor de clienți, precum și pe colaborarea mai intensă cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Totodată, e nevoie de organizarea de acțiuni de informare, a mai spus prim-viceguvernatorul BNR.
Acesta a mai atras atenția că „un alt element de inhibare a creditării este apetitul companiilor de a se împrumuta de la grup, acest tip de credite reprezentând 12% din pasivul întreprinderilor, de la parteneri, 19%, sau de la bănci din străinătate, 11% din pasiv, în detrimentul împrumuturilor de la băncile autohtone”.