„Va trebui să reevaluăm România”, a anunțat Johann Strobl, CEO Raiffeisen International, de la Viena, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare pe 2018 obținute de grup. Declarația completa un comentari făcut în raportul financiar al grupului, care puncta faptul că ”în România, o taxă nou introdusă este așteptată să aibă un impact negativ asupra împrumuturilor noi și a profitabilității sectorului bancar”.
După ce în România, declarațiile oficialilor Raiffeisen International au fost interpretate în sensul că instituția de credit ar evalua retragerea de pe piața locală, Steven van Groningen subliniază că nu se pune problema unui asemenea deziderat.
”Nu îmi propun să comentez declarațiile acționarului nostru, dar Johann Strobl a menționat clar că nu se pune problema retragerii din România”, evidențiază Steven van Groningen, într-un punct de vedere transmis publicației online www.bankingnews.ro.
Președintele Raiffeisen Bank spune că instituția de credit va continua în acest an să investească mult în digitalizare. De asemenea, ”ne propunem să continuăm trendul de creștere în activitatea de creditare din 2018 pe toate segmentele (corporații, IMM, persoane fizice etc.), dar la o viteză mai redusă, bazată pe o evoluție economică revizuită”, a precizat Steven van Groningen, pentru BankingNews.
În opinia sa, este imposibil de spus astăzi care va fi impactul ordonanței lăcomiei asupra activității Raiffeisen Bank în 2019. ”Pe de altă parte, nu este clar ce dorește legislatorul. Asta nu înseamnă însă că nu știm ce avem de făcut în 2019 și că nu avem încredere în capaciatea noastră de a ne adapta la orice circumstanță și schimbare”, a mai sprecificat oficialul băncii austriece.
Din punctul său de vedere, în momentul de față este greu de preconizat care vor fi efectele secundare pentru economia națională, generate de OUG 114. ”Experiența din alte țări a arătat că impactul unei taxe bancare poate fi unul negativ. Rămâne să vedem care va fi forma exactă în care va fi finalizat acest act normativ”, atrage atenția Steven van Groningen.
Publicația online www.bankingnews.ro a solicitat din partea lui Steven van Groningen și un comentariu legat potențialul interes al Raiffeisen Bank pentru implicarea în procesul de consolidare a sistemului bancar din România, care este previzibil să fie accelerat de OUG 114.
”Urmărim cu interes impactul pe sistem bancar al OUG 114 și al altor ințiative legislative și nu excludem achiziții. Din punctul de vedere al cotei de piață și al vitezei de creștere suntem foarte bine și nu avem nevoie neapărat de o achiziție pentru a ne asigura o bază pentru viitor, dar vom analiza orice oportunitate”, a specificat Steven van Groningen.
Raiffeisen Bank a încheiat anul 2018 cu un profit de 881 milioane de lei (echivalentul a 189 milioane de euro), cu 79% mai mult decât în 2017, când a înregistrat un rezultat de 491 milioane de lei. Activele băncii au crescut cu 11%, până la 40,04 miliarde lei. Creditele acordate clienților au crescut cu 19%, până la 26,73 miliarde lei în 2018, iar depozitele clienților au avansat anul trecut cu 11%, atingând valoarea de 33,09 miliarde de lei. Veniturile băncii au ajuns la finalul anului trecut la 2.522 milioane lei, cu 23% mai mult față de 2017. Taxele și impozitele directe și indirecte suportate de Raiffeisen Bank în anul 2018 au fost în valoare totală de peste 476 milioane de lei. Banca are un portofoliu de clienți de peste 2 milioane de persoane fizice, aproximativ 91.000 de IMM-uri și 5.700 de companii mari și medii. La sfârșitul anului 2018, Raiffeisen Bank avea 4.966 de angajați (5.190 de angajați în 2017), 419 unitati (451 în 2017), peste 900 ATM-uri, aproape 20.000 de POS-uri și 220 mașini multifuncționale (MFM-uri).