Clientii cu credite in franci elvetieni au protestat ieri, 14 iunie 2015,dupa 5 luni de la debutul „crizei CHF”, care a tinut capul de afis al activitatii bancilor din Romania pentru mai multe luni de zile, din cauza celor aproape 75.000 de romani carora le-au crescut vertiginos ratele de imprumut.
Mitingul din Piata Victoriei, organizat de Grupul Clientilor cu Credite in CHF, a strans aproximativ 1.200 de clienti, ce au dorit sa-si arate nemultumirea fata de autoritatilor din Romania, care nu au gasit solutii pentru debitorii impovarati de creditele in franci.
Cei stransi in Piata au cerut Guvernului, Parlamentului si presedintelui Romaniei sa adopte legea conversiei creditelor din valuta in lei, dupa ce au constatat ca bancile nu sunt dispuse la negocieri reale cu clientii pentru rezolvarea problemelor, cu toate ca aceasta a fost recomandarea BNR si a Parlamentului.
Debitorii sunt nemultumiti de cum au decurs negocierile cu bancile care au acordat credite in franci elvetieni
„Dupa 30 iunie, cand ne expira mandatul pentru negocieri, vom spune tuturor ce s-a intamplat la aceste negoiceri, cum ne-au tratat bancile, cum au decurs lucrurile si ca nu au vrut sa negocieze. Pana la urma ajungem tot la Parlament”, a afirmat Catalin Voievozeanu, unul dintre reprezentantii grupului.
Grupul clientilor cu credite in franci a demarat in mai, impreuna cu Asociatia Unilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), un proces de negociere cu sapte banci – OTP Bank, Volksbank, Credit Europe Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, Raiffeisen – pentru 1.500 de persoane, in baza unei imputerniciri notariale. Doar Volksbank a anuntat ca pregateste o oferta pentru clientii cu credite in CHF. In urma preluarii de catre Banca Transilvania, debitorii au primit o oferta de la noua entitate.
Clientii au vizat, in cadrul negocierilor, reducerea sau eliminarea comisioanelor, reducerea marjelor fixe sau conversia in lei la cursul zilei cu discount sau la un curs de schimb mai mic negociat cu banca.
Grupul a anuntat ca luni (astazi) vor depune la Guvern un memoriu cu documente care arata cum au decurs intalnirile cu bancile si faptele acestora, solicitand o audienta premierului Victor Ponta. Ei considera ca singura solutie a ramas adoptarea legii conversiei, dorind ca bancile sa-si asume o parte din costuri. Totodata, au facut apel la toti debitorii sa puna in continuare presiune pe banci si sa solicite politicienilor prin toate mijloacele acest act normativ, de la mailuri trimise pana la mesaje pe paginile de Facebook.
Criza creditelor in franci, 5 luni fara solutii
„In portofoliile bancilor comerciale din Romania figurau, la 1 ianuarie, 65.000 de persoane cu credite in franci elvetieni. Dintre acestea, 36.546 au cerut, pana la inceputul lunii iunie, conversia sau restructurarea acestor imprumuturi“, a declarat Dan Suciu, purtator de cuvant la BNR, potrivit Agerpres.
La declansarea crizei creditelor in franci, in 15 ianuarie 2015, BNR declara, prin vocea purtatorului de cuvant, ca 74.400 de persoane detin credite in franci elvetieni in Romania.
Gabriela DINU