Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Împrumuturile pentru locuințe, din nou pe val. De ce bărbații iau mai multe credite și cât sunt dispuși să achite lunar
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Stiri de top > Împrumuturile pentru locuințe, din nou pe val. De ce bărbații iau mai multe credite și cât sunt dispuși să achite lunar
Stiri de top

Împrumuturile pentru locuințe, din nou pe val. De ce bărbații iau mai multe credite și cât sunt dispuși să achite lunar

Gabriela Dinu
Last updated: 16/04/2024 16:11
Gabriela Dinu 1 an ago
Share
Credit locuinta
SHARE

Evoluția pieței de creditare în primul trimestru al acestui an a fost una favorabilă, marcată de o continuare a interesului puternic pentru achizițiile imobiliare văzut încă de la sfârșitul lui 2023, dar și de oferte competitive de dobândă fixă venite din partea băncilor.

Contents
Cifrele BNR confirmă trendul. În primele 2 luni, creditele ipotecare au atins 1,3 miliarde euro Dobânda fixă, preferată de români. Cea mai bună ofertă de pe piață66.000 de euro, valoarea medie a unui credit ipotecarLa ce vârstă accesează românii un credit ipotecar

Bărbații au solicitat cele mai multe împrumuturi pentru locuințe, potrivit datelor interne centralizate de Imobiliare.ro Finance. Cele mai multe persoane care au făcut o achiziție cu credit ipotecar au avut vârste cuprinse între 31 și 40 de ani.

NOTA. Bărbații au salarii cu 21,6% mai mari decât femeile în România, relevă analiza „Equal Pay Gender”, realizată de PwC România, pentru 2023. Iar această inegalitate din piața muncii se observă mai ales când vorbim de decizii financiare importante precum achiziția unui imobil.

Cifrele BNR confirmă trendul. În primele 2 luni, creditele ipotecare au atins 1,3 miliarde euro

Anul a început în forță, doar în perioada ianuarie-februarie 2024 creditele noi în lei acordate gospodăriilor populației pentru locuințe atingând pragul de 6,8 miliarde de lei (1,3 miliarde euro) și depășind considerabil nivelul înregistrat pe tot parcursul trimestrului I din 2023, de 5,2 miliarde de lei (1 miliard euro), potrivit raportărilor făcute de Banca Națională a României (BNR)..

Revenirea apetitului românilor pentru împrumuturi a început să se facă simțită încă de la finele lui 2023 când, în ultimele trei luni, volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat comparativ cu perioada similară din 2022 și a ajuns la 10 miliarde de lei (2 miliarde de euro), conform datelor BNR.

De precizat că ritmul împrumuturilor populației a continuat să se mărească, dar acest „val” a pornit de la un nivel foarte scăzut.

Potrivit analizei, condițiile mai bune de la nivelul pieței i-au încurajat pe mulți nu doar să facă pasul către o achiziție, ci și să apeleze la refinanțări. Anunțul de majorare a cotei reduse de TVA pentru locuințele de până în 120.000 euro și-a adus, la rândul său, aportul la acest rezultat.

Iată, pe scurt, câteva dintre principalele tendințe identificate de specialiștii Imobiliare.ro Finance, la nivelul pieței de creditare la începutul anului 2024:
– valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns la 66.000 de euro, iar românii preferă să plătească un avans mai mare de 15% atunci când apelează la finanțare;
– rata medie plătită la bancă este de 400 euro/lună, fiind egală sau chiar mai mică față de o chirie pentru un apartament cu 2 camere când aleg creditul potrivit cei mai mulți români optează pentru un împrumut în lei și pentru o dobândă fixă;
– bărbații sunt cei care solicită în număr mai mare un credit ipotecar, chiar dacă femeile sunt de cele mai multe ori cele care iau decizia finală de achiziție în familie;
– mai bine de 40% dintre cei care au luat un credit pentru locuință în prima parte a anului au vârste cuprinse între 31 și 40 de ani.

Dobânda fixă, preferată de români. Cea mai bună ofertă de pe piață

Dobânzile au continuat să urmeze la începutul lui 2024 o tendință de scădere, dar se mențin la un nivel mai ridicat decât în 2021, înainte ca piața să sufere șocurile aferente războiului din Ucraina și creșterii puternice de la nivelul inflației. Pe de altă parte și veniturile românilor s-au majorat de atunci. În ianuarie 2024, spre exemplu, câștigul salarial mediu net a ajuns la 4.859 de lei în România, echivalentul a 977 euro, după un avans cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică.

Încă din ianuarie au apărut oferte bune pentru cei care își doreau să obțină finanțare pentru a-și împlini visul de a fi proprietari, în prezent cea mai atractivă variantă fiind de 5,75% dobândă fixă pe 5 ani, respectiv pe 3 ani, în funcție de bancă. Specialiștii anticipează noi scăderi pe parcursul anului, în special în a doua parte a anului, în lipsa unor noi șocuri economice majore.

66.000 de euro, valoarea medie a unui credit ipotecar

Valoarea medie a unui credit ipotecar a ajuns, în primul trimestru din 2024, la circa 66.000 de euro, potrivit datelor Imobiliare.ro Finance, rata medie plătită de cei care au apelat la finanțare pentru a-și cumpăra o proprietate fiind de aproape 400 de euro.

Chiria medie solicitată de proprietarii din marile orașe pentru un apartament cu 2 camere este de cele mai multe ori egală sau chiar mai mare de 400 euro/lună. În Cluj-Napoca ai nevoie de un buget de 525 euro/lună pentru a închiria o astfel de locuință, în timp ce în București bugetul necesar unui chiriaș este de 500 euro/lună, conform celor mai noi date centralizate de Imobiliare.ro. Dacă vrei să închiriezi un apartament cu 2 camere în Brașov plătești 479 euro/lună, în timp ce chiria medie în Constanța ajunge la 450 euro/lună.

Un avans de 15% ar indica teoretic un preț de achiziție de circa 77.600 de euro, dar mulți dintre cei care apelează la finanțare aleg să vină cu un aport propriu mai consistent, valoare reală medie a tranzacției fiind în consecință mai mare. Din estimările reprezentanților Imobiliare.ro Finance prețul mediu al proprietăților cumpărate prin credit se apropie, de fapt, de 83.000 de euro în marile orașe.

“Românii sunt tot mai interesați de achizițiile imobiliare în scop investițional. Un sfert din clienții noștri sunt cel puțin la a doua achiziție, iar conform regulamentelor BNR ei nu pot lua împrumuturi cu 15% avans, sunt obligați să vină cu un avans de 25%. O altă categorie de persoane care apelează la împrumuturi pentru a-și cumpăra o proprietate este reprezentată de cei care au deja economii substanțiale și pot să acopere pe baza lor o bună parte din prețul imobilului. În acest caz, discutăm în principal despre credite cu valori mai scăzute care au implicit rate mai mici”, a declarat Doru Iliescu, General Manager Imobiliare.ro Finance.

Dobânda fixă este preferată în 98% din cazuri, indiferent de tipul împrumutului ales, aceasta oferind o serie de avantaje, predictibilitatea fiind unul dintre cele mai importante.

“Un împrumut cu dobândă fixă reprezintă, la ora actuală, varianta mai ieftină pe care o ai la dispoziție. Dobânda fixă este cu 2,1% mai scăzută față de cea mai mică dobândă variabilă, aferentă programului guvernamental Noua Casă, de 7,90%. În plus, dobânda fixă nu-ți face surprize, orice s-ar întâmpla cu indicatorii pieței”, explică Doru Iliescu.

Creditele în lei sunt agreate de cea mai mare parte a românilor care își cumpără o locuință, doi dintre principalii factori care îi determină să fie în favoarea acestora fiind avansul necesar mai mic decât cel solicitat pentru împrumuturile în valută și gradul mai mare de îndatorare acceptat de bănci.

La ce vârstă accesează românii un credit ipotecar

Se știe că în special pe piața rezidențială femeile sunt cele care iau, în majoritatea cazurilor, decizia finală de achiziție într-o familie, însă nu sunt și cele care semnează la bancă pentru obținerea creditului. Aproape 60% dintre creditele acordate prin intermediul brokerilor Imobiliare.ro Finance au ca titular un bărbat.

Cei mai mulți români care au luat un credit ipotecar prin Imobiliare.ro Finance în primele trei luni ale acestui an au avut vârste cuprinse între 31-40 de ani. Dorința de a deveni proprietar se simte însă puternic și în rândul tinerilor sub 30 de ani, aceștia reprezentând circa 30% dintre persoanele care au apelat până la sfârșitul lunii martie la un împrumut pentru a cumpăra o locuință.

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: finantare, imprumut cu dobanda fixa, credit ipotecar, euro, credit, imprumut, lei, banca, locuinte
Gabriela Dinu 08/04/2024
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Gabriela Dinu
Follow:
Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.
Previous Article Green Revolution, în parteneriat cu Raiffeisen Bank România și Mastercard România, lansează primul Pop-up de infrastructură. Laura Mihăilă: ”Vorbim despre o soluție inedită de sustenabilitate urbană”
Next Article Bursa este deschisă pentru oricine. Răzvan Pașol, despre fondurile de tip ETF și accesul simplu la performanțele bursei

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

2 zile ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

2 zile ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

2 zile ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

2 zile ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?