Romania are cele mai mari costuri din Europa de Est pentru imprumuturile acordate de banci firmelor, iar datele arata ca mai putin de o treime dintre cele care vor sa acceseze un credit pot lua unul. Cei care si-ar asuma un imprumut mai scump, se lovesc de conditile restrictive ale bancilor.
In timp ce, la noi, costul mediu in lei este de 8,76%, in Ungaria finantarea are o dobanda de putin peste 7%. In Bulgaria este sub 7 la suta, iar iar in Polonia sub 5%.
Bancile au incercat sa incurajeze creditarea in moneda nationala
Si asta datorita costurilor care au scazut cu aproape 2 puncte, in timp ce creditele in euro acordate firmelor au scazut cu mai putin de jumatate de punct procentual. Pentru un imprumut in lei, o companie are in prezent o dobanda medie de 8,76%.
Insa, bancherii promit ca pana la sfarsitul anului, firmele ar putea beneficia de dobanzi si mai mici
De ce nu se inghesuie bancile sa acorde spijin companiilor? Pentru ca riscurile din economia romaneasca sunt inca unele de luat in calcul, bancile sunt prudente cand isi aleg clientii.
18% dintre creditele date sunt pentru companii care au intrat apoi insolventa
Datele Bancii Nationale arata ca unul din cinci credite a fost acordat unor companii care au intrat apoi in insolventa.
„Multi antreprenori se gasesc in situatia de a munci numai pentru a plati ratele la banci. Uneori devine neprofitabil sa accesezi un credit, daca, de exemplu, dobanda bancii este de 10 la suta”, spune analistul financiar Dragos Cabat.
IMM-urile pot accesa insa de la banci linii de finantare pe o perioada de doi ani, garantate in proportie de 50% de stat. Maxima a creditului poate fi de 5 milioane de lei. Bancherii spun ca pentru a primi un imprumut, cel mai important este proiectul de afaceri prezentat.
Bancile nu se avanta sa dea insa imprumuturi mari si pun tot mai putin pret pe garantiile imobiliare, a caror valoare a scazut mult.