Indicatorul Robor la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la cele mai multe credite in lei, a urcat marti, in prima sedinta interbancara de dupa Craciun, pana la 0,90% pe an, nivel maxim din 25 ianuarie, de la 0,85% in sedinta precedenta, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Robor la 3 luni este indicatorul principal in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele variabile in lei.
Dobanzile interbancare au scazut puternic in ultimul an, iar Robor la 3 luni a inregistrat in septembrie si in octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an.
Dobanzile au reintrat pe o traiectorie ascendenta de la finalul lunii octombrie, chiar daca majorarea s-a oprit, o perioada, in jurul nivelului de 0,8% pentru Robor la 3 luni.
Daca nivelul Robor nu mai scade pana la finalul lunii, cand bancile actualizeaza valoarea indicelui in componenta dobanzii la credite, romanii cu credite in lei vor plati anul viitor mai mult pentru ratele lunare.
Cu alte cuvinte, daca se pastreza aceasta evolutie, am putea asista la sfarsitul epocii creditelor in lei la costuri minime istorice.
In acest caz, populatia si firmele din Romania urmeaza sa se imprumute mai scump in urmatoarea perioada, dupa ce, in ultimul an, au beneficiat de cele mai mici dobanzi din istorie pentru imprumuturile in lei.
Cum a evoluat ROBOR in aceasta toamna?
Spre comparatie, in urma cu o saptamana, de pe 23 decembrie, Robor la trei luni era la 0,85% pe an.
In luna noiembrie, ROBOR la 3 luni atingea „doar” 0,80- 0,81%, iar in luna octombrie indicele Robor afisa o dobanda de pana in 0,7% pe an.
In luna septembrie 2016, dobanda ROBOR se situa in marja de 0,7%.
„ROBOR” reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. El se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de 10 banci selectate de banca centrala.
Dobanda este variabila. Aceasta se modifica din trei in trei luni in functie de valoarea indicelui de referinta.
Daca se pastreza aceasta evolutie, creditele in lei vor avea rate mai mari
Cele mai afectate vor fi creditele Prima Casa, fiind cele mai acesate si produsele cu cele mai mici dobanzi.
Daca cresterea de 0,2 puncte procentuale a indicelui Robor se pastreaza, dobanda pentru un credit Prima Casa va creste de la 2,7% la 2,9% pe an. Rata lunara va creste, in acest caz, cu aproximativ 30 de lei lunar, pentru un credit de 250.000 de lei acordat pe o perioada maxima de 30 de ani.