În urma reuniunii informale a șefilor de stat și de guvern din UE, care s-a desfășurat în perioada 10-11 martie, Consiliul European a decis astăzi să impună un al patrulea pachet de sancțiuni economice și individuale în raport cu agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei.
Uniunea Europeană a aprobat oficial marți noi sancțiuni împotriva Rusiei care include interzicerea investițiilor în sectorul energetic rus, exporturile de bunuri de lux și importurile de produse din oțel din Rusia. Sancțiunile, care intră în vigoare după publicarea în jurnalul oficial al UE îngheață și activele mai multor lideri de afaceri care susțin statul rus, inclusiv proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici.
Măsura va afecta pe companiile petroliere ruse Rosneft, Transneft și Gazprom Neft (GZPFY)
Se estimează că interzicerea importurilor de oțel din Rusia va afecta produse în valoare de 3,3 miliarde de euro (3,6 miliarde de dolari), potrivit CE. De asemenea, companiile din UE nu vor mai avea voie să exporte bunuri de lux în valoare de peste 300 de euro, inclusiv bijuterii. Exporturile de mașini care costă peste 50.000 de euro vor fi, de asemenea, interzise, au spus surse din UE.
Ursula von der Leyen: „lovitură directă pentru elita rusă”
Interdicția pe lux a fost pentru prima dată anunțată de președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, care la sfârșitul summit-ului de la Versailles, a numind-o o „lovitură directă pentru elita rusă”.
„Cei care susțin mașina de război a lui Putin nu ar trebui să se mai poată bucura de stilul lor de viață generos, în timp ce bombe cad asupra oamenilor nevinovați din Ucraina”, a declarat vineri von der Leyen.
Consiliul a decis în special:
➡️să interzică orice tranzacții cu anumite întreprinderi deținute de stat,
➡️să interzică furnizarea oricăror servicii de rating de credit oricărei persoane sau entități din Rusia, precum și accesul unor astfel de persoane sau entități la orice servicii pe bază de abonament legate de activități de rating de credit,
➡️să extindă lista persoanelor care au legătură cu baza industrială și de apărare a Rusiei, cărora li se impun restricții la export mai aspre în ceea ce privește produsele cu dublă utilizare și produsele și tehnologia ce ar putea contribui la consolidarea tehnologică de către Rusia a sectorului său de apărare și securitate,
➡️să interzică investițiile noi în sectorul energetic rus, precum și să introducă o restricție cuprinzătoare la export privind echipamentele, tehnologiile și serviciile pentru industria energetică,
➡️să introducă restricții comerciale suplimentare în ceea ce privește fierul și oțelul, precum și produsele de lux.
În plus, Consiliul a decis să sancționeze principalii oligarhi, lobbyiștiși propagandiști care încurajează discursul Kremlinului cu privire la situația din Ucraina, precum și întreprinderile-cheie din sectorul aviației, din sectorul militar și al produselor cu dublă utilizare, precum și din sectorul construcțiilor navale și al construcțiilor de mașini.
Pe larg, aceste interdicții vizează piața de lux pe care companiile UE nu le mai pot exporta si se aplică produselor în valoare de peste 300 euro printre care articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, piele, accesorii de modă, perle, bijuterii, aur, argintărie, diamante, valize, genți de mână, poșete, portofele, peruci, îngrijire a pielii , parfumuri, precum și opere de artă, antichități, tacâmuri, porțelan, porțelan și ceramică fină.
De asemenea, sunt interzise caviarul, trufele, șampania, vinul, și trabucurile de peste 300 euro. Interzise sunt și vehiculele în valoare de peste 50.000 de euro – o gamă adesea depășită de cele mai sofisticate modele de la mărci precum Mercedes, Ferrari și Porsche – și instrumentele muzicale care depășesc 1.500 de euro intră în egală măsură sub această interdicție, potrivit Euronews. În practică, aceasta înseamnă că toate produsele vizate fabricate în UE nu mai pot intra pe piața rusă.
Noile sancțiuni introduc, de asemenea, o interdicție de a efectua noi investiții în sectorul energetic al Rusiei și de a transfera echipamente și tehnologii fabricate în UE utilizate pentru explorarea energiei.
O serie de „oligarhi cheie” și „propagandiști”, apropiați de președintele Vladimir Putin, precum fostul proprietar al Chelsea, Roman Abramovici, au fost loviți de interdicții de călătorie și înghețarea activelor din diferite țări europene. În plus, cei 27 membrii au retras Rusiei statutul de națiune cea mai favorizată.
Cea mai sancționată țară din lume – peste 5000 de sancțiuni
Cea mai recentă serie de sancțiuni au fost aprobate de ambasadorii UE luni seară și vor intra în vigoare după publicarea lor în jurnalul oficial al UE.
Anunțul vine în timp ce trupele moscovite continuă să bombardeze orașele ucrainene, în timp ce oficialii se angajează în discuții pentru a pune capăt violențelor din Ucraina.
UE a început să impună sancțiuni Rusiei după recunoașterea celor două provincii separatiste din regiunea Donbas, un episod văzut ca un preludiu al războiului, în 2014.
Lista a fost extinsă și mai mult după ce Kremlinul a lansat invazia totală a Ucrainei și a fost extinsă progresiv. Acum vizează totul, de la Banca Centrală Rusă până la mass media deținută de stat, semiconductori sau componente de aeronave.
Scopul principal al acestor sancțiuni este oprirea aparatul militar al Moscovei, urmărind principalele sale surse de finanțare, chiar dacă exporturile profitabile ale Rusiei – gazele naturale – nu fac parte, încă, din sancțiunile impuse de Europa.
Rusia este acum cea mai sancționată națiune din lume, strângînd peste 5.000 de tipuri de sancțiuni, potrivit bazei de date Castellum.AI.