Aproape toate băncile au în ofertă acest serviciu la care clienții au acces de multe ori odată cu achiziționarea cardului de debit. Internet banking permite efectuarea de plăți la comercianții care au platforme dezvoltate pentru vânzare online.
Cea mai cunoscută facilitate la care clienții au acces este plata facturilor și a impozitelor. Există câteva reguli care, puse în aplicare, oferă garanția unor plăți sigure și cu ajutorul cărora puteți face economii.
Cum funcționează – Cum spuneam, unele bănci includ pachetul de internet banking în serviciile aferente unui card bancar. În cazul altor bănci, trebuie să faceți o cerere la bancă pentru a vă procura acest serviciu. Fiecare bancă a conceput pentru internet banking o pagină specială de internet unde, cu ajutorul unei parole, puteți obține de fiecare dată accesul. De regulă, abonamentul de internet banking vine la pachet cu un token, un instrument ce generează, la fiecare logare, o parolă nouă, ce vă asigură astfel securitatea tranzacției. Unele bănci au renunțat la acest dispozitiv și, la fiecare logare, cu ajutorul unui login și a unei parole standard, trimit un SMS, cu o nouă parolă, ce va fi folosită pentru a accesa serviciul de internet banking.
Tranzacții sigure – Problema care apare odată cu utilizarea serviciilor de internet banking, ce deschid calea către numeroase plăți online, este că vă expuneți tuturor pericolelor care pândesc pe internet. Infractorii cibernetici pot genera pagube majore, de la defectarea calculatorului, până la obținerea accesului la contul bancar și furtul banilor din cont. Site-urile bancare conțin toate informațiile necesare pentru a vă feri de probleme. Principalele sfaturi venite din partea băncilor este să nu furnizați datele cardului unor persoane ce vă contactează pe email sau prin telefon pretinzând că fac parte din personalul băncii și că au nevoie de acele informații. De asemenea, folosirea unui firewall, care să oprească accesul nedorit la datele din calculator, folosirea unui browser sigur și ale cărui actualizări să fie mereu aduse la zi, sunt câteva din măsurile care pot ține calculatorul și contul bancar în siguranță.
Cum folosiți serviciul pentru a face economii – Plățile de facturi, plățile la comercianți sau transferurile de bani către alte conturi sunt principalele facilități pe care le oferă acest serviciu. Practic, toate aceste tranzacții, ce ar presupune în mod normal o deplasare la bancă, pot fi făcute, prin internet banking din fața calculatorului. Cu ajutorul serviciului, veți avea totodată evidența exactă a tuturor acestor cheltuieli, acces la extrasul de cont, fără a vă mai deplasa la bancomat etc. O „radiografie” a cheltuielilor vă va ajuta cu siguranță să eliminați sumele cheltuite în exces.
Reduceri sau bonificații mai mari – Analiza cheltuielilor nu reprezintă însă singura modalitate de a face economii. Același serviciu vă pune la dispoziție produse ce sunt mai ieftine în mediul online. Astfel, băncile sunt într-o goană continuă de scădere a costurilor, așa că încurajează clienții să își procure diverse produse prin internet banking pentru a scăpa de cheltuielile pe care le presupune vânzarea acelorași produse într-o sucursală (cheltuielile cu personalul și întreținerea sucursalei). Astfel, majoritatea băncilor oferă, de exemplu, dobânzi mai mari pentru depozitele deschise prin intermediul serviciului de internet banking, dar și reduceri substanțiale de comisioane. Paleta de facilități merge însă cu mult dincolo de aceste oferte. De exemplu, există bănci care au selectat câțiva comercianți parteneri ce oferă reduceri la achizițiile făcute prin card, cu ajutorul serviciului de internet banking.
Cum faci plata facturilor fără costuri – Facilitatea care a consacrat serviciul de internet banking este plata facturilor făcută din fața calculatorului, așadar fără să mai fie nevoie ca respectivul client să se deplaseze la furnizor sau la bancă. Băncile nu percep de regulă comisioane pentru aceste plăți, dar asta nu înseamnă că nu există costuri. De exemplu, dacă un furnizor nu are cont bancar deschis la creditorul care v-a emis cardul, atunci va fi nevoie ca, la plată, banii să fie transferați din contul dumneavoastră în cel al furnizorului, care are cont deschis la o altă bancă. Transferul banilor între două conturi, deschise la două bănci diferite, presupune plata unui comision de transfer interbancar, în valoare de câțiva lei. În schimb, dacă furnizorul în cauză are cont deschis la același creditor care v-a emis cardul, există bănci care nu vă vor percepe niciun comision. Sfatul ar fi, înainte de a apela la serviciul de internet banking pentru plata facturilor, să vă asigurați că furnizorul de utilități la care achitați facturile are cont deschis la banca dumneavoastră.
Plata impozitelor – unele bănci au dezvoltat pentru serviciul de internet banking și o aplicație de plată a impozitelor, facilitate care este de regulă gratuită. Cele câteva zeci de impozite și taxe ce trebuie achitate la bugetul de stat au secțiuni predefinite pe pagina de internet banking, clientul trebuie doar să selecteze impozitul de achitat și să facă plata. Într-o ierarhie a tranzacțiilor care fură cel mai mult timp din viața românilor, plata impozitelor ocupă cu siguranță locul fruntaș. Prin internet banking tot acest timp poate fi economisit. De asemenea, prin internet banking se poate face și plata amenzilor.