Ratele pentru creditele în lei contractate după luna mai 2019 vor crește începând din 1 octombrie, ca urmare a majorării Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) de la 5,86% la 5,99%. Astfel, asistăm la cel mai ridicat nivel de la introducerea acestui indice.
Potrivit datelor publicate de BNR, noul nivel al IRCC a fost calculat pe baza tranzacțiilor interbancare din al doilea trimestru al anului 2024 (aprilie-iunie). Practic, reducerea dobânzii de politică monetară a BNR din luna iulie, de la 7% la 6,75%, nu se reflectă încă în calculul IRCC, având in vedere modul de calcul al indicelui. Insă, aceste shimbări de politică monetară se vor regăsi abia din luna ianuarie 2025.
Din 1 octombrie, rata crește cu 23 lei
Cu un IRCC ajuns la 5.99%, de la 1 octombrie, rata unui credit de 250.000 de lei contractat pe o perioadă de 30 de ani și dobândă formată din indice IRCC+3,50%, va crește cu aproximativ 23 de lei – de la 2.077 de lei se va majora la aproximativ 2.100 de lei, arăta o analiză Bankingnews din luna iulie.
Ce urmează?
În 12 august, BNR a decis o a doua reducere consecutivă a dobânzii de politică monetară cu incă 25 pb Astfel, dobânda cheie scădea de la 6,75% până la 6,50%, motivată de recenta reducere a inflației și de previziunile sale în scădere. În acest context, sunt economiști ce nu exclud și alte reduceri suplimentare ale ratelor de dobandă în acest an, dar și opinii care înclină către consolidare sau prudență.
Potrivit economiștilor chestionați de BankingNews, cu o creștere economică atât de mică, BNR va fi preocupată și nevoită să continue reducerile de dobândă.
BCR: Ne așteptăm la reducerea ratei cheie cu 25 de puncte de bază în următoarea ședință BNR
„Ne așteptăm la reducerea ratei cheie cu 25 de puncte de bază în următoarea ședință a consiliului de administrație programată pentru 4 octombrie, de la 6,5% în prezent”, este mesajul economiștilor BCR- care cred că BNR va rămâne precaută.
Dacă mediul extern rămâne calm iar scena politică internă nu fierbe înainte de alegerile prezidențiale și generale, BCR consideră că este loc pentru a vedea o nouă reducere a ratei cheie cu 50 pb.
Potrivit analiștilor, cursul valutar EUR/RON ar trebui să rămână în general stabil în 2024, mai ales că guvernatorul BNR a reiterat că stabilitatea cursului de schimb rămâne o politică ancora și ar trebui păstrată.
Economiștii ING consideră că ultimele date slabe ale PIB-ului ar putea avea un impact semnificativ asupra deciziilor de politică monetară.
„Ne așteptăm totuși ca rata cheie să rămână la 6,50%, până la sfârșitul anului, deoarece BNR va dori, cel mai probabil, să vadă o consolidare a tendinței dezinflaționiste”, se arata intr-o analiza semnată de Stefan Posea si Valentin Tataru.
Analiștii lucrează cu diverse scenarii, in funcție de condițiile economice. Astfel, „dacă la reuniunea BNR din octombrie sau noiembrie se va materializa o reducere a ratei cheie de 25 de puncte de bază, în 2025 vom asista la noi reduceri de 75 de puncte”, punctează oficialii ING.