Fondul american de investiții JC Flowers a prelaut subsidiara din România a Piraeus Bank, a anunțat banca. Tranzacția a fost notificată autorităților săptămâna trecută și este estimată să fie finalizată în prima jumătate a anului viitor.
Într-un final, fondul american reusește să intre pe piața din Romania. Părțile nu au comunicat valoarea tranzației.
Flowers incearcă să pătrundă în piață încă din iulie 2015 cand negocia preluarea Băncii Carpatica. Au existat informații în piata financiară că americanii au intrat în negocieri si pentru preluarea Bancpost sau Banca Romanescă.
La 30 septembrie, Piraeus Bank România avea active totale de 1,5 miliarde de euro, 99 de sucursale, 1.300 de angajați și 150.000 de clienți activi, fiind considerată o banca de talie medie,, anul trecut ocupând locul 13 în piaţă cu o cotă de 1,67%.
J.C. Flowers are un capital de 15 miliarde de dolari, investit în 50 de companii în 17 țări în industrii precum cea bancară, de asigurare și reasigurare, precum și alte firme din domeniul finanțelor.
Firma cu capital privat a lansat trei fonduri de plasamente private până acum, de la înființarea sa în 1998, de către bancherul J. Christopher Flowers, fost partener la Goldman Sachs.
“Vânzarea operațiunilor din România reprezintă un pas major către implementarea planurilor de restructurare ale grupului, așa cum au fost agreate cu Directoratul de Competiție al Comisiei Europene, precum și implementarea planului strategic al grupului Agenda 2020. Sunt în mod special bucuros că Piraeus Bank România va fi deținută și administrată de una dintre cele mai apreciate firme internaționale de capital privat cu o experiență importantă în serviciile financiare în numeroase jurisdicții”, a declarat Christos Megalou, directorul executiv al grupului Piraeus.
“Piraeus Bank România are o solvabilitate, lichiditate și un profil al activelor solide în economia cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană. Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu Piraeus Bank România pentru a încheia achiziția și a crea o bancă independentă și puternică în sectorul bancar dinamic din România”, a declarat J. Christopher Flowers, directorul executiv al fondului.
Cel mai mare grup bancar elen, Piraeus Bank, a prezentat în vară planul strategic “Agenda 2020”, conform căruia vor fi vândute afacerile din Balcani / România, Bulgaria, Serbia, Albania și Ucraina și va fi redus portofoliul de credite neperformante (NPL).
Până la sfârșitul anului, grupul bancar elen trebuie să scape de credite neperformante în valoare de patru miliarde de euro (4,6 miliarde de dolari), conform planurilor de restructurare convenit cu Uniunea Europeană.
Până în 2020, Piraeus vrea să-și reducă portofoliul de credite neperformante sub 20 de miliarde de euro, de la 33,3 miliarde de euro în primul trimestru din 2017.
Obiectivul nostru principal îl reprezintă reducerea expunerii la subsidiarele bancare internaționale din România, Bulgaria și Serbia și la activele nebancare elene care nu sunt de bază și, dacă vom implementa asta fără să fie afectat capitalul, efectul asupra bilanțului va fi pozitiv, afirma în luna iulie, noul director general al Piraeus Bank, Christos Megalou, într-un interviu acordat Bloomberg.
Recent, Piraeus Bank, cea mai mare bancă elenă după active, a ajuns la un acord pentru vânzarea operațiunilor bancare și de leasing din Serbia, în cadrul unui program prin care urmărește să își reducă expunerea pe piețele externe, inclusiv în România.