Legea cashback ce prevede plata cu cardul la comercianți va fi obligatorie doar pentru magazinele cu cifră de afaceri de peste 50.000 de euro, față de 10.000 euro, potrivit noilor modificări votate astăzi. Proiectul a fost aprobat în Parlament și va fi transmis președintelui Klaus Iohannis spre promulgare.
Legea intrată în vigoare la începutul anului trecut, obliga comerciantii cu afaceri anuale de peste 10.000 de euro să accepte ca mijloc de plată și cardurile de debit și cardurile de credit, ceea ce înseamnă că vor fi obligati sa aibă cel puțin un POS disponibil în fiecare magazin, potrivit legii cash-back. În caz contrar, aceștia riscă amenzi de la 5.000 lei la 7.500 lei.
Tot atunci, comercianții puteau permite deținătorilor de carduri să retragă maxim 200 de lei în numerar de la POS-urile din magazine, similar retragerilor de bani din bancomate, contra unui comision.
Comisia pentru buget, finanțe și bănci din cadrul Camerei Deputaților a votat în 12 iunie 2018 creșterea pragului cifrei de afaceri anuale de la 10.000 de euro la 50.000 de euro a comercianților ce trebuie să permită plata cu cardul.
Potrivit specialiștilor, majorarea pragului până la 50.000 de euro elimină principalul efect benefic al legii, și anume incluziunea financiară în mediul rural.
Potrivit procesatorului Mastercard, creșterea pragului la 50.000 de euro anulează impactul benefic al legii, în contextul în care doar 17% dintre comercianții din mediul rural au cifre de afaceri anuale de peste 100.000 euro, în timp ce 10% au cifra de afaceri anuală cuprinsă între 50.000 și 100.000 euro pe an.
Prin măsura adoptată, impactul legii se reduce semnificativ. 73% din totalul comercianților autorizați – potrivit datelor furnizate de către ANAF – nu vor fi obligați să accepte plăți prin intermediul cardurilor. Majorarea cifrei de afaceri anuală la 50.000 de euro va adânci decalajul economic, social și tehnologic între polii de dezvoltare (cele câteva mari orașe din România), micul urban și mediul rural. Utilizatorii de carduri din mediul rural și din urbanul mic (pensii, beneficii sociale, subvenții APIA) nu vor putea în continuare să plătească cu cardul la comerciant, potrivit Mastercard.