Legea insolventei persoanelor fizice urmeaza sa fie votata astazi in Camera Deputatilor, dupa ce ieri a primit raport de adoptare din partea Comisiei Juridice. Mai interesant este ca forma finala a proiectului nu este publica. Pana si avocatii nu stiu despre ce este vorba. „Nu stiu ultima forma a legii, stiu doar ce a zis promotorul acestei legi. Consider ca este o lege proasta, dar o lege este mai buna decat nicio lege”, afirma avocatul Gheorghe Piperea.
Si alti analisti ai pietei finaciar-bancare se arata nemultumiti de acest „mare secret” cand de fapt Legea trebuia studiata atent si prezentata in amanunt.
Doar initiatorul proiectului este multumit
„Astazi (19 mai 2015) am finalizat dezbaterile pe proiectul legislativ al insolventei persoanelor fizice, iar Comisia juridica a votat pentru un raport favorabil de adoptare. Legea insolventei este pregatita spre a fi trimisa si votata in plenul Camerei Deputatilor”, a declarat initiatorul proiectului legislativ, deputatul PSD Ana Birchall.
„Multumesc colegelor si colegilor care au semnat alaturi de mine acest proiect de lege, tuturor specialistilor, in special de la Ministerul Jutiției si CSM, tuturor colegilor din comisiile care au avizat favorabil acest proiect de lege. in mod particular as vrea sa le mulțumesc colegelor si colegilor din Comisia juridica, care au dat un raport favorabil de adoptare. Mulțumesc Guvernului si premierului Victor Ponta pentru susținerea si avizarea favorabila a acestui proiect de lege, fiind singurul proiect de lege privind insolvența persoanelor fizice avizat si susținut de un Guvern in ultimii 25 ani. Nu in ultimul rând, as vrea sa mulțumesc reprezentanților mass-media pentru sprijinul acordat in promovarea acestui proiect de lege. Sunt mândra ca putem trimite la plen un proiect legislativ de asemenea importanta cu raport de adoptare”, a precizat Ana Birchall intr-un comunicat de presa.
Ana Birchall a menționat ca proiectul de lege ofera un ajutor real românilor de buna-credința sufocați de datorii, are la baza analiza legilației si a practicii judiciare din 12 state, principalul avantaj fiind acela ca de la momentul deschiderii procedurii insolvenței se suspenda orice procedura de executare silita si nicio alta procedura de executare silita nu mai poate fi inceputa. Totodata, Ana Birchall a subliniat ca proiectul pe care l-a inițiat este „echilibrat, nu favorizeaza nici debitorul, nici creditorul, ci principiul de drept al egalitatii de instrumente juridice si ii permite debitorului de buna-credinta sa isi poata reesalona datoriile, evitând executarea silita”.