Autoritatile de reglementare britanice si grupurile bancare discuta o posibila reformare ampla a modului in care sunt calculate ratele dobanzilor interbancare, in contextul acuzelor ca indicele LIBOR, utilizat intr-o piata de 350.000 miliarde dolari, a fost folosit pentru a manipula investitorii, potrivit Mediafax. Analiza are loc in timp ce in America de Nord, Europa si Japonia autoritatile au extins anchetele incepute cu un an in urma in privinta manipularii London Interbank Offered Rates (LIBOR) si a altor rate de referinta folosite la stabilirea costurilor unor produse financiare, intre care ipoteci si carduri de credit, potrivit Financial Times.
Banci din SUA si Europa, dar si firme de brokeraj, au concediat mai multi bancheri in ultimele luni, ca urmare a unor acuzatii de abuz, prin transmiterea de dobanzi sub nivelul real pentru a manipula LIBOR astfel incat sa le favorizeze pozitiile de trading.
Asociatia Bancherilor Britanici, care patroneaza LIBOR, si multe din bancile care participa la stabilirea indicelui s-au intalnit luni cu oficiali ai Trezoreriei, Bancii Angliei si Autoritatii pentru Servicii Financiare pentru prime discutii privind reformarea sistemului de calcul a ratelor dobanzilor. Regandirea sistemului va lua in calcul schimbari de reglementare, precum impunerea din 2015 a unor noi cerinte la nivel global privind lichiditatile bancilor.
Persoane apropiate discutiilor au afirmat ca analiza ar putea cuprinde de la revizuirea modului in care sunt stabilite ratele LIBOR pana la impunerea de noi reguli de supraveghere si standarde bancilor participante.
Indicele LIBOR este stabilit zilnic in zece monede diferite. Bancile transmit estimari pentru costurile proprii de imprumut, fara garantii, catre Thomson Reuters, iar acestea sunt folosite pentru a calcula rata zilnica.
Procesul este supravegheat de Comisia pentru Schimb Valutar si Piete Monetare, independenta de Asociatia Bancherilor Britanici si condusa de un reprezentant al unei banci participante la stabilirea ratelor in cel putin trei monede diferite.