Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, recunoaște că urmează o criză economică, iar măsurile analizate în prezent pentru protejarea populaţiei şi economiei trebuie să fie bine gândite. Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, spune că „e posibil sa avem o criză”, iar guvernul se gândește să reindroducă amânarea ratelor pentru maxim 10 luni, pentru anumite categorii de clienți. Aceste declarații asumate de liderii coaliției au fost făcute la Digi24 și este prima oară când răzbat public, după ușile din Piața Victoriei.
„E pentru prima oară când se anticipează o criză și se iau masuri”, a declarat Ciolacu la Digi 24.ro.
De altfel, românii resimt creșterea preturilor și jumătate dintre respondenții unui sondaj Finzoom consideră că situaţia lor financiară din acest an s-a înrăutăţit faţă de anul trecut. Mai mult, 43% estimează că o vor duce mai rău în perioada următoare. Principalul motiv de îngrijorare pentru perioada următoare îl reprezintă creşterea preţurilor la energie pentru 24,7% dintre respondenţi, de trei ori mai mulţi decât cei care sunt preocupaţi că şi-ar putea pierde locul de muncă.
Venitul populatiei este erodat de inflație. Romanii plătesc mai mult pentru facturile la utilități, mâncare, servicii, vacanțe, combustibili
„Această îngrijorare este fundamentată în contextul în care cheltuielile cu locuinţa şi utilităţile au o pondere însemnată în bugetul românilor: 45,9% dintre respondenţi spun că alocă acestor cheltuieli peste 40% din venitul lunar, în timp, ce doar 10,3% dintre români alocă lunar mai puţin de 20% din venituri cheltuielilor locative. 35,6% dintre respondenţi spun că nu reuşesc în fiecare lună să-şi plătească facturile, iar dintre aceştia, circa 10,1% întâmpină probleme în fiecare lună”, rezultă din sondajul realizat de CEC Bank și FinZoom.ro.
Inflația maximă va fi atinsă în iunie, spune Dan Suciu, BNR.
Vin vremuri grele iar guvernul pregătește și alte măsuri de sprijin. După Cheltuielile românilor au crescut la maxim, iar dobânzile se vor majora pe tot parcusul anului, arată cifrele BNR. Astfel, există îngrijoarea că populația nu va putea sa facă față tuturor cheltuielilor. Românii cu împrumuturi deja achită rate mai mari, dar în contextul unei inflații de 11-12% (cifră asumată de Dan Suciu la Digi 24) plata ratelor la bancă ar putea fi încă o povară greu de dus.
Iar guvernul confirmă temerile BNR. Printre măsurile vizate, liderul PSD a explicat la Digi24.ro că „există varianta amânarii ratelor pentru 10 luni”. Acestea se vor aplica din luna mai-iunie.
Dacă măsura alianței guvernamentale se va adopta (nu avem confirmarea că băncile, EBA/BCE sau BNR și-au dat acordul), debitorii trebuie să știe că amânarea ratelor la bancă vor genera cheltuieli ulterioare. Dacă își vor suspenda rata, clienții băncilor vor avea de achitat dobânzile și comisionale calculate în cele 10 luni. Desigur, și durata creditului se va modifica.
Marcel Ciolacu: „S-a discutat cu băncile și s-a ajuns la un acord”.
„Există această variantă (n.r. se discută despre amanarea ratelor), luni se va detalia”, a spus Ciolacu.
Este clar că in contextul actual, efectele celor două evenimente disruptive, pandemia și războiul din Ucraina, generează îngrijorări mari și riscuri pe măsură, așa cum se arată în analiza BNR din 5 aprilie.
BNR prognozează că inflaţia va accelera până la 9,6% la finalului anului, de la 8,5% în ianuarie, existând potenţialul unei creşteri până în zona de două cifre. Abia la finele lui 2023 inflaţia ar urma să revină în banda de variaţie avută în vedere de Banca Centrală.
Măsurile sociale adoptate de Guvern vor fi cunoscute luni, 11 aprilie.
Chiar dacă populația se confruntă cu scumpiri în lanț de câteva luni, abia de luna viitoare este posibil ca persoanele cu venituri mici, elevii și transportatorii să primească ajutor de la guvern. Actul normativ nu este însă gata, ci va fi prezentat săptămâna viitoare. Guvernanții vorbesc de 17 măsuri, inclusiv amânarea ratelor la bănci.