Nu există nicio legătură între suprataxarea băncilor și prețul produselor de la raft, suține premierul Marcel Ciolacu. Premierul, într-o conferinţă de presă, întrebat despre criticile mediului de afacerei legate de măsurile fiscale pregătite, și-a reamintit experienta personală și spune că a vorbit cu acestia și „am inteles că preturile la raft nu vor crește, acestea cresc numai când crește inflația”.
„Nu este legătură. În ’92, când activam în zona privată, primul meu împrumut a fost cu 158%, asta era dobânda de atunci. Am supraviețuit. Nu o să crească dobânzile. Nu are nicio legătură cu dobânda de referință.
Premierul încurcă BEI cu BCE
Acum, să nu credem cumva că Banca Europeană de Investiții va mări dobânda de referință din cauză că am pus noi 1% la sistemul bancar. Din câte știu eu, ministrul Finanțelor a avut o discuție toți reprezentanții sistemului bancar și au convenit niște lucruri, foarte concret nu va duce la creșteri de dobânzi”, a spus premierul.
Ciolacu: „Nu cred că o să terminăm băncile”
„Nu cred că o să terminăm băncile, această suprataxare nu are nicio treabă cu produsele de la raft. Vreau să vă amintesc că atât la medicamente, cât și la produsele alimentare a rămas TVA 9%. (…) Dacă încercăm să forțăm o creștere nejustificată, nu e nicio problemă, mărim numărul de produse din ordonanță, n-am nicio reținere. Dar eu nu cred că e cazul”, a adăugat prim-ministrul.
BNR a revizuit ascendent inflația
În august, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit ascendent, la 7,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024.
BNR estima în mai 2023 o inflaţie de 7,1% pentru finalul anului 2023. În februarie 2023, banca centrală a revizuit în scădere la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat o inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024.
Plafonarea temporară a adaosului comercial va afecta inflația
Potrivit BNR, actuala perspectivă a inflației este marcată de incertitudini crescute, având ca principale surse pe termen scurt plafonarea temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază, dar mai cu seamă măsurile fiscale ce se prefigurează a fi implementate în vederea măririi veniturilor bugetare.
Incertitudinile țin de conduita fiscală a Guvernului
Incertitudinile și riscurile majore decurg însă din conduita viitoare a politicii fiscale și de venituri, date fiind caracteristicile execuției bugetare din primele șase luni ale anului și majorările salariale recente din sectorul public, dar și pachetul de măsuri fiscal-bugetare ce va fi probabil adoptat în scopul continuării consolidării bugetare, a cărui configurație finală este deocamdată necunoscută, subliniază BNR în raportul asupra inflației.