Acordurile finalizate cu FMI au fost necesare Romaniei pentru a acoperi iesirile mari de capitaluri private din economie din anul 2007, a afirmat, joi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Seful Bancii centrale a afirmat ca inainte de criza anticipa o ajustare a deficitului de cont curent de la 14% la 8%, dar ca urmare a crizei deficitul de cont curent a scazut la 4%, ca efect al corectarii pietelor.
”Ca ajustarea sa fie mai acceptabila, am compensat-o cu bani publici. Nu a venit FMI pe capul nostru. Noi am spus ca ne trebuie nişte bani ca sa compensam ieşirile mari de capitaluri private. Aceasta este functia Fondului. Rastalmacirile ulterioare privind maniera in care am abordat criza se intampla in toate tarile”, a declarat Isarescu, la seminarul “Strategica: On strategies in a challenging world”, organizat de BNR şi SNSPA.
El a aratat ca in urma ajustarilor facute de pietele externe, intrarile de capital in Romania au scazut de 4-5 ori in perioada crizei.
”Daca noi nu faceam ajsutarea, o faceau pietele externe. Asta s-a şi intamplat – intrarile de capitaluri in Romania s-au diminuat pana spre 2% din PIB. De la 19 miliarde de euro, cati bani au intrat in Romania in 2007 şi 2008, in fiecare an s-au redus spre 3-4 miliarde de euro şi atunci economia trebuie sa se adapteze”, a explicat Mugur Isarescu.
In context, el a aratat ca ajustarile facute de autoritatile romane au fost inerente.
”A conduce o institutie printr-o criza este foarte dificil şi abia ulterior poti sa faci evaluari daca a fost bine sau nu. Cred ca este un moment in care ar trebui sa facem o evaluare daca abordarea noastra in 2008-2009 a fost cea mai buna. S-a incheiat şi cel de-al doilea acord cu organismele financiare internationale şi un asemenea bilant este necesar. Nu am nici timpul şi nu e nici scopul meu acum, dar un lucru trebuie sa spun: ajustarea prin care a trecut Romania era inerenta”, a explicat guvernatorul BNR.
Referitor la perioada urmatoare, Mugur Isarescu a aratat ca in prezent se incheie un ciclu de 40 de ani, de dupa prabusirea sistemului Bretton Woods din 1971.
Mugur Isarescu a recunoscut insa ca nu poate anticipa evolutiile urmatoare.
”Cam prin anii ’80 eu am facut constatarea ca am intrat intr-un alt ciclu – libertatea pietelor, monetarism, new-keynesianism – ca prin 2007 sa vad ca au inceput framantari şi regandiri, a inceput criza asta. Cred ca suntem la sfarşitul unui ciclu de 40 de ani, nu prea ştiu ce urmeaza”, a afirmat guvernatorul.
Domnia sa a relatat ca o opinie exprimata de un economist la Comitetul de politica monetara de la BNR anticipa incheierea crizei economice actuale inn jurul anului 2022.
”Suntem intr-o lume care este post-criza sau criza se va prelungi? Si incep aici discutii, chiar azi, la Comitetul de politica monetara cineva spunea ca o sa dureze criza pana in 2022. Dar exact pana in 2022? Cam pe acolo, pentru ca orice raspuns isi va gasi radacina in o alta intrebare: cum definim criza?”, a aratat Mugur Isarescu.