Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat populația din întreaga lume să se spele cât mai des pe mâini și să încerce să nu mai folosească bancnote și monede, deoarece banii ar putea să transmită coronavirusul.
Potrivit OMS, pentru a prevenii răspândirea Covid-19, oamenii ar trebui să folosească plățile contactless, deoarece coronavirusul ar putea persista mai multe zile pe o bancnotă.
Nu se dețin multe date, dar s-a constatat că acesta poate supraviețui până la nouă zile la temperatura camerei.
Plățile contactless, mai igienice!
Banii, dar și alte obiecte precum mânerele, balustradele, telefoanele sau cărțile de credit, pot transporta bacteriile sau virușii. Deci, până la urmă, trebuie doar să te speli pe mâini și să le dezinfectezi des.
Profesorul Jürgen Haas, șef medicină infecțională și profesor pentru Genomică virală la Universitatea din Edinburgh, afirmă că durata de supraviețuire a virusului depinde de suprafața de contact și condițiile de mediu. Cu cât temperatura este mai scăzută, cu atât timpul de supraviețuire este mai lung. Dacă temperatura este ridicată, timpul de supraviețuire a virusului scade.
Potrivit The Telegraph, Banca Angliei a înteles riscurile și deja a lansat un apel public prin care oamenii sunt sfătuiți să se spele pe mâini cât mai des.
Luna trecută, China și Coreea de Sud au început să dezinfecteze bancnotele intrate deja în uz, într-o încercare disperată de a opri răspândirea coronavirusului.
Oficialii au folosit lumina ultravioletă sau temeparaturi mari pentru a steriliza banii, pe care îi sigilau timp de 14 zile, înainte să le dea drumul înapoi pe piață.
Pentru a vă proteja de o posibilă infecție, OMS recomandă:
1.Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde, mai ales după ce mergeți la baie; după ce ai pus mâna pe bani; înainte de a mânca și după ce îți sufli nasul, tușești sau strănuți.
- Evitați contactul cu persoanele bolnave.
- Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura.
- Rămâi acasă când ești bolnav.
- Acoperiți-vă nasul și gura când strănutați cu un șervețel, apoi aruncați-l în coșul de gunoi.
- Curățați și dezinfectați obiectele și suprafețele atinse frecvent folosind dezinfectatn pe bază de alcool, clor sau spray dezinfectant. Sterge des ssuprafețele din gospodărie.
”În acest moment, vorbim despre o pandemie de coronavirus”
Managerul Institutului “Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a declarat, joi, că, în acest moment, vorbim despre o pandemie de coronavirus în lume, chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății nu a declarat-o încă.
“Găsim acest virus peste tot, sunt afectate toate continentele, mai puțin Antarctica, dar nici Antarctica nu va scăpa”, a conchis profesorul Streinu Cercel, într-un interviu acordat Medika Tv.