UPDATE: Legea falimentului si a insolventei persoanelor fizice ar fi trebuit votata ieri de Camera Deputatilor, insa a fost retrasa, in ultimul moment. Proiectul de lege se afla marti, 17 decembrie 2013, pe ordindea de zi si ar fi trebuit sa avem un vot final. Insa alesii au decis sa il amane.
Supriza? Nu…
De altfel, in repetate in randuri, atat FMI cat si Comisia Europeana s-au opus acestei legi si au facut presiune pe autoritatile romane sa nu o adopte, desi mai toate staele membre UE detin o astfel de lege.
Parlamentarii spun ca proiectul a fost scos de pe ordinea de zi pentru a fi imbunatatit.
Marius Coltuc, avocat: ”Este o varianta exact ca la firme, ca sa nu mai poti fi executat silit pe o perioada de maxim 3 ani de zile.
17.12.2012
Alesii vor trebui sa decida astazi soarta proiectului de lege privind legea falimentului personal. Daca nu iti mai poti achita creditele ai putea declara falimentul personal, daca legea trece. Masura ii vizeaza doar pe cei care probeaza cu acte in fata instantei ca nu au mai bani, iar problemele cu care se confrunta sunt grave.
Proiectul de lege prevede ca cetatenii romani sa-si poata declara falimentul personal daca isi pierd locul de munca fara vina lor, sufera de o boala grava ori sunt victimele unui dezastru natural si nu mai pot achita credite de minimum 10.000 de euro.
Asta inseamna ca datornicul se duce la tribunal si declara pe propria-i raspundere ca nu mai are sumele necesare. Instanta numeste pentru cazul sau un administrator judiciar provizoriu. Acesta ii preia bunurile, le evalueaza si verifica daca intr-adevar clientul are sau nu bani.
Pentru situatiile nefericite in care datornicii nu mai au solutii de salvare, un lichidator se va ocupa sa le vanda bunurile si sa recupereze banii. Daca suma nu acopera datoria, datornicii ar putea fi scutiti de la plata doar prin hotarare judecatoreasca definitiva. Trebuie sa stie insa ca se vor alege cu un cazier fiscal si o vreme nu vor mai putea face imprumuturi.