Guvernul a modificat cerințele de capital pentru Pilonul II si le suspendă până la 31 decembrie 2019. Executivul a dat o nouă Ordonanţă de urgenţă prin care a redus cerinţele de capital pentru fondurile de pensii administrate privat, din Pilonul II.
UPDATE/ ora 16.00
Guvernul a aprobat joi cerințele de capital solicitate administratorilor din Pilonul II de pensii. Cu acordul administratorilor fondurilor de pensii, Guvernul a decis creşterea capitalului social total al fondurilor cu circa 75 de milioane de euro până la 136 de milioane de euro.
„Cu acordul administratorilor fondurilor de pensii si al ASF, Guvernul a decis cresterea capitalului social total al fondurilor cu cca 75 milioane de euro, pana la 136 milioane de euro. In medie, un fond va creste capitalul unui fond de pensii cu cca 10,7 milioane de euro, pana la 19,4 milioane de euro. Infuzia de aproximativ 75 milioane de euro va determina astfel dezvoltarea de pensii private in Romania.
Capitalul social la 31 decembrie 2019 este echivalentul in lei a 8% din contributiile virate in anul calendaristic precedent, diminuate in functie de ponderea investiilor in infrastructura – deci in proiecte de parteneriat public privat sau in fonduri de investii specializate in infrastructura”, a a nutat ministrul Eugen Teodorovici.
Guvernul a mai impus noilor fonduri de pensii ce vor activa in Romania, un capital minim necesar de 4 milioane de euro in lei, calculat la cursul BNR.
S-a creat cadrul legal pentru investii in infrastructura realizate prin intermediul parteneriatului public privat – spune Teodorovici.
Guvernul a modificat extinderea paletei de investitii permise, gata sa finanteze econnomia reala, dupa cum a a firmat ministrul Eugen Teodorovici. Mai nou, fondurile de pensii vor putea investi in actiuni si obligatiuni emise de societatile de proiect infiintate – parteneriat public privat sau in fonduri de investii specializate in infrastructura – pana la 15% din valoarea totala a activelor fondurilor de pensii.
Cerinţele de capital pentru administratorii din Pilonul 2 au fost crescute de mai multe ori prin OUG 114, iar acum cerinţele de capital sunt amanate pana la finalul lunii mai. In noua formula, cerintele se mana pana la 31 decembrie 2019.
Măsurile dure anunţate în decembrie 2018 au ridicat semne de întrebare vizavi de o eventuală retragere a administratorilor de fonduri din România şi trecerea fondurilor respective, estimate la peste 10 miliarde euro, în administrarea statului.
Astfel, dacă administratorii ar fi trebuit să vireze un capital social minim de 10% din valoarea totală a contribuţiilor, pe noua formulă capitalul social minim este de 8% din valoarea contribuţiilor virate în anul calendaristic precedent.
Aceasta ar înseamna aproximativ o dublare a cerinţelor curente, o cerinţă mult mai puţin dură decât o creştere de 11 ori. În plus, administratorii ar mai putea beneficia şi de nişte deduceri de capital pentru investiţiile în fonduri de investiţii în infrastructură şi parteneriate publice private.
Totodată, în proiect se mai propune şi creşterea investiţiilor maxime pe care administratorii le pot face pe acţiunile unui singur emitent de la 10% la 15%.