De obicei, băncile mari dau tonul pieței bancare, impunând tendințele în ceea ce privește activitatea industriei de profil. Tocmai de aceea, publicația online www.BankingNews.ro și-a propus să afle de la bancherii de top care sunt direcțiile de dezvoltare în 2017 ce vor fi adoptate de instituțiile de credit cu o cotă de piață considerabilă. În acest sens, am solicitat formularea unor puncte de vedere din partea managerilor a patru bănci reprezentative pentru piața locală.
Sergiu Manea – președinte BCR, Omer Tetik – director general Banca Transilvania, Steven van Groningen – președinte Raiffeisen Bank și Radu Grațian Ghețea – președinte CEC Bank au dat curs invitației redacției www.BankingNews.ro, vorbind pe larg despre provocările anului care stă să înceapă. Opiniile alcătuite vizează și analiza activității sistemului bancar din 2016 și menționarea expresă a planurilor de dezvoltare individuale.
Declarațiile celor patru bancheri converg către ideea că anul 2017 ar putea fi caracterizat ca o perioadă de consolidare a dezvoltării economiei naționale și de continuare a trendurilor pozitive consemnate până în prezent pe palierul finanțării populației și a afacerilor. Totodată, este de așteptat ca băncile să-și intensifice eforturile pe palierul digitalizării, prin promovarea agresivă pentru utilizarea canalelor electronice și a cardurilor bancare. Interesant este faptul că, dintre băncile care au răspuns solicitării publicației online www.BankingNews.ro, numai Banca Transilvania și-a făcut publică intenția de expasiune pe piața locală prin noi achiziții.
În altă ordine de idei, vorbind despre activitatea sistemului bancar din 2016, cei patru bancheri de top s-au referit la unison la inițiativele legislative, cum ar fi darea în plată și conversia creditelor în franci elvețieni, care s-au constituit în provocări considerabile pentru băncile comerciale.
Sergiu Manea, BCR: ”Vom utiliza toate resursele şi toată priceperea pentru a crea prosperitate şi siguranţă financiară în România”
„Anul 2016 se prezintă cu un bilanț solid. În primele nouă luni ale anului, am acordat clienţilor retail şi corporate 6,0 miliarde de lei credite noi, iar banca a raportat un profit net de 1,1 miliarde de lei. Rata creditelor neperformante a scăzut la 13,3% faţă de 22,2% în septembrie 2015”, a precizat, în exclusivitate pentru publicația online www.BankingNews.ro, președintele BCR, Sergiu Manea.
Sergiu Manea: ”2016 a fost marcat însă de o serie de inițiative legislative, cum este legea dării în plată sau cea a conversiei francilor, care au coincis cu perioada prelectorală și care, din nefericire, au dus la o redefinire nesustenabilă pe termen lung a cadrului de intermediere financiară și de capitalizare a economiei. Metoda abordării unor astfel de situaţii trebuie să fie una comercială, de comun acord înţeleasă şi aplicată, iar BCR este prima instituție bancară din România care, în mod proactiv, a oferit soluţii comerciale de reducere a sarcinii financiare pentru 200.000 de clienţi.
”Prioritățile noastre se regăsesc în modul în care oferim și vom continua să oferim valoare adăugată clienţilor în accesibilitatea serviciilor, protecţie şi educaţie financiară. Misiunea noastră este aceea de a ne utiliza toate resursele şi toată priceperea pentru a crea prosperitate şi siguranţă financiară în România”, a mai subliniat șeful celei mai mari bănci din România.
Omer Tetik, Banca Transilvania: ”Urmărim oportunitățile de consolidare în sistemul bancar românesc prin achiziții”
”2016 a fost un an bun pentru bănci, reflectat în rezultatele întregului sistem bancar, care finanțează 90% din economia României. În ceea ce privește Banca Transilvania, pot spune că am avut o evoluție pozitivă, în condițiile creșterii volumului de operațiuni și reducerii costurilor pentru clienți. Profitul net pe primele 9 luni ale anului este mai mare cu 110%, ajungând la 657 milioane lei, în timp ce activele au crescut cu 1,7% la 48 miliarde lei”, a susținut Omer Tetik, director general Banca Transilvania, în punctul de vedere transmis www.BankingNews.ro.
Omer Tetik: ”Pentru 2017, băncile se așteaptă la măsuri care să ducă la consolidarea stabilității macro-financiare și la evitarea unor măsuri populiste, nesustenabile. De asemenea, își doresc alinierea politicii fiscale cu politica monetară, pentru a fi în linie cu strategia de dezvoltare a țării, fără să mergem la extreme sau excese”.
Totodată, managerul instituției de credit de la Cluj, și-a arătat speranță că 2017 va aduce investiții în infrastructură, educație și sănătate, eficientizarea și fluidizarea relației cu statul, dar și programe care să contribuie la menținerea tinerilor talentați în țară.
”Banca Transilvania vizează în 2017 transformarea instituției de credit prin digitalizare pentru o experiență cât mai bună pentru clienții și angajații săi, ceea ce înseamnă un pas înainte privind eficiența operațională, transparență, costuri mai mici, produse și servicii accesibile. De asemenea, ne dorim pregătirea angajaților BT pentru bankingul viitorului și urmărirea oportunităților de consolidare BT în sistemul bancar românesc prin achiziții”, a conchis Omer Tetik.
Steven van Groningen, Raiffeisen Bank: ”În 2017, ne dorim mai multă stabilitate și predictibilitate în mediul economic și de business”
”Ce ne dorim pentru 2017 e ușor de spus: mai multă stabilitate și predictibilitate în mediul economic și de business, mai ales legslativ și fiscal. Băncile sunt capabile să răspundă nevoilor clienților, pentru că lichiditatea sau găsirea unor finanțări nu mai sunt probleme pentru piața românescă. Una dintre piedicile principale este că multe întreprinderi din România sunt încă subcapitalizate, ceea ce le îngreunează accesul la creditare. Mi-aș dori să văd în 2017 că vin din ce în ce mai mulți investitori, din ce în ce mai mulți întreprinzători, indiferent de naționalitate, pe care să îi atragă potențialul pe care fără nicio îndoială România îl are”, se arată în opinia formulată de președintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, pentru www.BankingNews.ro.
Steven van Groningen: ”În 2016, sistemul bancar românesc a mai dat o probă de maturitate și soliditate. De această dată am avut parte de inițiative și schimbări legislative care au pus presiune pe bănci și au însemnat schimbări de strategie într-un timp foarte scurt și cu un impact semnificativ. Dincolo de aceste provocări, sistemul bancar a continuat să se dezvolte și să finanțeze atât companiile, cât și persoanele fizice, mai mult chiar ca în 2015. Cred ca un alt punct de referință al anului acesta este că ne îndreptăm spre digitalizare și această tendință se manifesta din ce în ce mai mult”.
Pentru Raiffeisen Bank, 2016 a însemnat revenirea creditării pe toate segmentele de business, dar în special pentru persoane fizice, susținută de creșterea salariului mediu. Mai mult, am observat că atât persoanele fizice cât și companiile și-au îmbunătățit în acest an comportamentul de plată al creditelor și am constatat o îmbunătățire a riscului de creditare”, a mai subliniat șeful instituției de credit.
În altă ordine de idei, Steven van Groningen așteaptă în 2017 o creștere economică care să genereze la rândul ei o creștere a cererii de credite sănătoasă și, ca urmare, o majorare a stocului creditelor în sistemul bancar de 5-10%. ”Pe de altă parte, este previzibilă o utilizare mai intensă a canalelor electronice și a cardurilor. 2017 poate fi anul în care putem avea o creștere semnificativă de credite, o creștere susținută a cardurilor de credit originate prin mediul online, dar și o creștere a calității serviciilor oferite clienților – prin simplificare, ușurință în utilizare și rapiditate”, a susținut președintele Raiffeisen Bank.
Radu Grațian Ghețea, CEC Bank: ”Anticipez creșterea puternică a volumului de credite și a profitabilității, în paralel cu reducerea ratei creditelor neperformante”
”Este clar că sistemul bancar românesc va încheia anul 2016 pe plus, însă profitul nu va fi unul spectaculos, pentru că problema curățării bilanțurilor este încă în desfășurare. Cu toate acestea, nu toate băncile vor încheia 2016 cu profit. Fiecare bancă are propria politică, propriul parcurs de curățare a bilanțului, iar rezultatele depind de acest proces. În plus, cerințele legate de rata fondurilor proprii, de capital suplimentar vor afecta cu siguranță rezultatele finale ale băncilor”, este de părere președintele CEC Bank, Radu Grațian Ghețea.
Radu Grațian Ghețea: ”Pentru anul 2017, estimez că rata creditelor neperformante (NPL) va coborî sub 10%. Precizez însă că o eventuală comparație cu rata NPL din alte țări europene sau cu media europeană ar trebui să țină cont de parcursul sistemului bancar din România din timpul crizei. În alte țări europene statele au pompat sume semnificative de bani pentru salvarea sistemelor bancare, în timp ce în Romania efortul a fost susținut exclusiv de acționarii băncilor”.
În ceea ce privește activitatea CEC Bank, președintele instituției de credit a anunțat că profitul brut înregistrat în primele zece luni ale anului 2016 este comparabil cu cel obținut pe întreg anul trecut, când a fost de 15,6 milioane lei.
”Prin urmare, ne așteptăm ca profitul brut obținut la finalul acestui an să depășească semnificativ nu doar ceea ce am realizat anul trecut, ci și ținta propusă pentru 2016. Toate acestea, în condițiile în care am depus eforturi susținute pentru a îndeplini recomandarea BNR de reducere a nivelului de credite neperformante. Ne apropiem astfel de o rată a creditelor neperformante de 11.5%, de la peste 17% la începutul anului, după ce am vândut mai multe portofolii de credite neperformante, atât anul trecut cât și în acest an”, a evidențiat Radu Grațian Ghețea.
Printre prioritățile pentru perioada următoare, președintele CEC Bank enumără consolidarea statutului de bancă comercială universală, de importanță sistemică, menținerea strategiei și demonstrarea că instituția de credit poate fi eficientă și profitabilă. ”Ne dorim să continuăm tendința actuală, care este una pozitivă, de creștere puternică a volumului de credite și a profitabilității, în paralel cu reducerea ratei creditelor neperformante”, a încheiat Radu Grațian Ghețea.