Anca Dragu a explicat, într-un interviu acordat pentru Digi24, de ce Programul Prima Casă se regăsește în calculele bugetare ale anului 2017. Modificarea majoră rămâne garanţia diferentiață, în funcție de vechimea imobilului.
„La începutul anului eram puțin sceptică cu privire la rostul programului. Mi-am pus problema dacă e un program care induce distorsiuni în piață. Am făcut analize și am constatat că în România toți indicatorii referitori la locuire și calitatea locuirii sunt sub media europeană. Dacă te uiți la numărul de camere, la suprafață, suntem în coada acestei liste a țărilor membre UE.
Apoi, calitatea fondului locativ trebuie îmbunătățită, avem locuințe vechi, în marea majoritate, au tot felul de probleme. Am constatat că populația cu venituri medii sau sub medie nu își permite a cumpăra locuințe noi.
Pe tranșele astea mai mici de venit numai 5% din locuințe sunt noi. Avem o reală nevoie de creștere a fondului locativ,” e precizat ministrul de resort la Digi 24.
Ministrul nu a precizat dacă Prima Casa va mai deţine un plafon maxim de creditare
Anca Dragu a precizat că modificările ce apar sunt doar intervenția la nivelul garanției acordate de stat. Diferențierea este menită „să stimuleze construcția de locuințe noi”, susţine oficialul Ministerului Finanţelor Publice.
Privitor la declarațiile privind un avans zero pentru familiile tinere cu venituri mici, ministrul a explicat că aceasta este strategia MDRAP.
„Este o propunere pe strategia locuirii de la MDRAP. Pe strategia Prima Casă, în mod specific, pentru ca aceasta să rămâna viabilă și acceptată de bănci, noi propunem acest avans mic, de 5%. Eliminarea avansului considerăm că ar conduce la sincope la implementarea programului. Va fi mare presiune pe cost. Băncile vor dori să fie și mai prudente.”
Ministrul a precizat ca nu se dorește intervenția în creditarea bancară, tocmai de aceea programul se va susține doar cu avans, existând alte motede de protecție socială.
„Programul Prima Casă rămâne în zona bancară și nu se adresează neapărat persoanelor cu venituri mici, e un program național cu caracter oarecum social, dar Ministerul Dezvoltării are strategia de locuire, are programe proprii, pe ANL, care vizează direct persoanele cu venituri mici” a mai precizat Anca Dragu pentru Digi 24.