Banca Natională a raportat un profit injumătătit. Potrivit raportului anual, Banca Nationala a incheiat exercitiul financiar din 2022 cu un profit de 1,08 miliarde lei, o scădere abrupta de peste 46%, de la 2,01 mld lei cat înregistra în 2021.
Însă, poziția financiară a Băncii Naționale a României se menține solidă, iar capitalul propriu al instituției a înregistrat la 31 decembrie 2022 un nivel semnificativ pozitiv, respectiv de 32 387,8 milioane lei, cu doar 1 la sută inferior celui din anul 2021.
„Acest nivel consistent al capitalului propriu întărește capacitatea BNR de a-și îndeplini atribuțiile legale naționale, precum și obligațiile care decurg din calitatea de membru al Sistemului European al Băncilor Centrale, garantându-i independența financiară și conferind credibilitate operațiunilor pe care le desfășoară”, se arata in raportul BNR privind anul 2022.
Rezultatul financiar înregistrat la 31 decembrie 2022 a reprezentat profit în sumă de 1 082 085 mii lei, cu 1 067 053 mii lei mai mare față de cel planificat în valoare de 15 032 mii lei, evoluție înregistrată pe fondul unei abordări prudente cu privire la dimensionarea veniturilor, acestea înregistrând o creștere mai accentuată față de nivelul prognozat, arată BNR.
Veniturile totale au ajuns la 6 767 588 mii lei
Veniturile totale realizate în anul 2022 au fost în cuantum de 6 767 588 mii lei, valoare ce indică un grad de realizare de 152,1 la sută față de prevederile bugetare, evoluție înregistrată în principal pe seama creșterii veniturilor din operațiuni valutare și din dobânzi.
Spre exemplu, activitatea de administrare a activelor și pasivelor în valută în anul 2022 s-a concretizat în realizarea unor venituri de 6 688 192 mii lei și efectuarea de cheltuieli însumând 1 453 531 mii lei, BNR obținând un profit de 5 234 661 mii lei.
Rezultatul net aferent operațiunilor de politică monetară pentru anul 2022 a fost profit în sumă de 374 416 mii lei. Profitul a fost generat, în principal, de veniturile din cupon aferente titlurilor de stat în lei achiziționate de BNR (în principal în anul 2020) în vederea consolidării lichidității structurale din sistemul bancar pentru a contribui la finanțarea în bune condiții a economiei reale și a sectorului public, respectiv de veniturile din dobânzi din creditele acordate băncilor, precum și din operațiuni repo.
BNR mentioneaza ca veniturile au fost mai mari decât cheltuielile cu dobânzile plătite în cadrul operațiunilor de politică monetară (pentru rezervele minime obligatorii în lei, depozitele atrase și facilitatea de depozit).
BNR se finanțează din venituri proprii
Banca Națională a României se finanțează integral din veniturile proprii generate ca urmare a desfășurării operațiunilor specifice băncilor centrale, iar printre preocupările constante pentru buna gestiune financiară a resurselor se află asigurarea echilibrului bugetar și limitarea cheltuielilor de funcționare a băncii.
BNR a virat la la bugetul statului 865,9 milioane lei- 80% din veniturile nete
În condițiile preocupării manifestate pentru utilizarea eficientă a resurselor aflate la dispoziția sa, BNR a înregistrat la 31 decembrie 2022 un rezultat financiar pozitiv – ca urmare, în principal, a creșterii profitului generat de activitatea de administrare a activelor și pasivelor în valută și a realizării de profit din activitatea de politică monetară –, virând la bugetul statului 865,9 milioane lei.
Potrivit BNR, instituția a acționat și în 2022 pentru asigurarea stabilității prețurilor și a stabilității financiare, precum și pentru îndeplinirea tuturor celorlalte atribuții prevăzute de lege, fără a se face apel la bugetul public.