Gunter Deuber si Elena Romanova, autorii unui raport Raiffeisen Bank International, considera ca un subiect care ar trebui urmarit in aceasta perioada este structura concurentiala a pietei bancare din Romania, in special in urma achizitiei recente a Volksbank de catre Banca Transilvania si a restructurarii si ajustarii afacerilor de catre BCR, detinuta de Erste Bank.
Cele doua evolutii ar putea reduce semnificativ cota de piata a bancilor aflate in proprietate straina, in favoarea celor cu capital local, se arata in raportul Raiffeisen Bank International.
Totodata, autorii studiului precizeaza ca Romania va inregistra pana in 2019 cea mai mare crestere a creditarii in randul statelor din Europa de Sud-Est, cu un ritm mediu anual de 12,4%, pe fondul redresarii economice si al dobanzilor scazute care sustin cresterea cererii de imprumuturi.
„In urma mai multor ani de restructurari, bancile din Romania sunt acum bine pregatite sa extinda din nou creditarea”, se arata in raportul Raiffeisen Bank International.
Creditarea din Europa Centrala si de Est se va accelera in urmatorii patru ani, in timp ce cresterea creditelor neperformante si incetinirea activitatilor de imprumut vor reduce profiturile institutiilor financiare din Rusia.
„Continuam sa consideram Polonia, Cehia si Slovacia drept piete cu crestere rapida. Pietele din Ungaria si Romania, care se redreseaza, ar putea fi incluse si ele in aceasta categorie”, considera autorii raportului, Gunter Deuber si Elena Romanova.
In Europa Centrala, cea mai mare crestere va fi inregistrata de Polonia, cu o medie de 8,8% pe an, urmata de Slovacia, Cehia si Ungaria, tara in care creditarea a scazut cel mai mult in ultimii cinci ani.
Raportul noteaza ca profiturile bancilor occidentale in Europa Centrala si de Est raman constranse partial din cauza concurentei. In Polonia si Croatia bancile risca posibile pierderi, din cauza divergentelor politice si cu autoritatile de reglementare, legate de creditele ipotecare in franci elvetieni.