Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Cele 10 evenimente care au marcat bankingul românesc în 2024. Retrospectiva unui an ciudat și anxios, în care economia s-a auzit mai puțin din cauza zgomotului politic reliefat în calendarul aglomerat de alegeri
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Analize > Cele 10 evenimente care au marcat bankingul românesc în 2024. Retrospectiva unui an ciudat și anxios, în care economia s-a auzit mai puțin din cauza zgomotului politic reliefat în calendarul aglomerat de alegeri
AnalizeTop newsStiri de top

Cele 10 evenimente care au marcat bankingul românesc în 2024. Retrospectiva unui an ciudat și anxios, în care economia s-a auzit mai puțin din cauza zgomotului politic reliefat în calendarul aglomerat de alegeri

Cornel Dinu
Last updated: 30/12/2024 12:06
Cornel Dinu 5 luni ago
Share
SHARE

Încă din luna ianuarie, 2024 s-a dovedit a fi un veritabil an electoral, societatea și economia purtând amprenta scrutinelor de alegeri succesive, programate la începutul verii și în toamnă-iarnă. Gălăgia politică asurzitoare și-a pus serios amprenta asupra României, culminând cu o lună decembrie complet șocantă, când situația era să scape de sub control prin deturnarea țării noastre de la parcursul euroatlantic.

Populismul dezagreabil cultivat ani la rând de o clasă politică absolut iresponsabilă, discursul public axat pe subiecte care au harul de a compromite pacea socială și a de dezbina categoriile sociale și industriile, dezvoltarea haotică a economiei României care a lărgit distanțele dintre rural și urbanul mic pe de o parte și urbanul mare pe de altă parte, lipsa de comunicare și de asumare completată de un politicianism disprețuitor și multe alte asemenea vulnerabilități sistemice au condus țara noastră către situația politică și economică critică din decembrie 2024.

Dincolo de tot acest tablou posomorât, pictat parcă de un artist mâhnit și neliniștit, publicația BankingNews și-a propus să surprindă cele mai importante zece evenimente care au influențat și au dat ritmul de dezvoltare a industriei bancare în 2024. Este o selecție pur subiectivă, care evidențiază în general acele situații, decizii, fapte sau întâmplări care au avut un impact important asupra bankingului sau au marcat evoluția sistemului bancar.

  1. Taxa pe cifra de afaceri a călcat în picioare principiul echității fiscale

De la 1 ianuarie 2024 a intrat în vigoare o nouă taxă de 2% aplicată pe cifra de afaceri a instituțiilor de credit. Impozitul a bulversat într-o măsură importantă activitatea băncilor din România, fapt reliefat constant în comunicatele de presă ale instituțiilor de credit, care au ținut să sublinieze impactul pe care noua taxă l-a avut în bilanțurile financiare. Publicația BankingNews a reușit în luna mai 2024 să evalueze corect sumele pe care băncile locale le-au virat la bugetul de stat în contul impozitului pe cifra de afaceri de 2% pe primul trimestru din acest an.

EXCLUSIV. Băncile au plătit la bugetul de stat în jur de 300 milioane de lei în primul trimestru din 2024 în contul impozitului de 2% pe cifra de afaceri. Cum am ajuns la această sumă, cât a plătit fiecare bancă în parte și de ce noua taxă calcă în picioare principiul echității fiscale
  1. Zvonurile privind o presupusă vânzare a BRD se infirmă

Începutul lunii februarie 2024 este marcat de o știre șoc pentru piața bancară din România, care făcea referire la o presupusă dorință a francezilor de la Société Générale de a scoate la vănzare subsidiara BRD. Informația pe surse care a inundat presa din România chiar înainte ca BRD Groupe Société Générale să-și prezinte rezultatele pe 2023 a fost infirmată de reprezentanții băncii la conferința de presă prilejuită expunerea bilantului financiar.

“Aş vrea să mai discut un subiect pe care cumva îl consider elefantul din cameră, aşa cum s-ar spune. Vreau să anticipez puţin întrebările înainte să le adresaţi. Este legată de acest zvon răspândit în presă privind intențiile companiei mamă Société Générale de a vinde BRD. Este foarte clar, ca manager al unei companii listate la bursă, că trebuie să fiu extrem de responsabilă cu cumunicarea, să fiu atentă la ce, cum și cui comunic. Trebuie să informăm în mod egal toți stekeholderii. Vreau să insist că BRD este parte din Société Générale și nu comentează aceste zvonuri de pe piaţă. Mai ales acest tip de zvonuri”, a evidențiat Maria Rousseva, CEO-ul instituției de credit.

Publicația BankingNews, prin vocea jurnalistului Cornel Dinu, a comentat pe larg acest subiect, concentrându-se pe acele motive care ar face neoportună o eventuală tranzacție, ba chiar ar fi dovada unei strategii disperate, forțată de situația nu tocmai roză pe care o traversează grupul francez.

De ce cred că presupusa vânzare a BRD de către francezii de la Société Générale ar putea fi o decizie inoportună, cu accente de disperare
  1. Banca Transilvania a cumpărat OTP Bank, continuându-și parcursul excepțional din ultimii ani

Banca Transilvania a semnat pe 9 februarie 2024 cu OTP Group un acord pentru achiziția a 100% din acțiunile pe care le deține la OTP Bank România. Ca urmare a acestui acord, OTP Group vinde subsidiarele sale din România, marcând ieșirea de pe piața românească. Finalizarea tranzacției este estimată în câteva luni, după primirea aprobărilor din partea BNR și a Consiliului Concurenței. Prețul total al tranzacției care urmează să fie plătit de Banca Transilvania este de 347,5 milioane de euro, se arăta într-un comunicat de presă remis de Banca Transilvania.

  1. Ascensiunea neașteptată a CEC Bank, care a urcat pe podiumul celor mai mari bănci din România

În a doua parte a lunii martie 2024, CEC Bank și-a comunicat rezultatele financiare consemnate în 2023. Informația de presă dată publicității pe 19 martie 2024 a arătat că CEC Bank a dat peste cap toate calculele, ajungând pe podiumul topului celor mai mari bănci din România, devansând BRD.

”2023 a fost încă un an de creștere și transformare pentru CEC Bank, un an care ne-a reconfirmat poziția de bancă puternică, stabilă, incluzivă, capabilă să facă față oricăror provocări prezente și viitoare. Ne-am majorat activele cu 35% față de perioada similară a anului trecut, ceea ce ne-a propulsat în topul primelor trei bănci din piață”, a subliniat atunci Bogdan Neacșu, Președintele CEC Bank.

  1. România are Strategie Națională de Educație Financiară

Ministerul Educației a prezentat, în prima parte a lunii aprilie 2024, Strategia Națională de Educație Financiară (SNEF) 2024 – 2030, adoptată pe 11 aprilie, în ședință de Guvern. Strategia conturează viziunea României privind educația financiară pentru următorii ani și conține exemple de acțiuni specifice care vor fi întreprinse până în 2030.

Aceasta a fost elaborată de Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor, Banca Națională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Asociația Română a Băncilor (ARB) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), cu implicarea altor părți interesate, atât din mediul public, cât și cel privat, ca urmare a procedurii de consultare publică.

”România va avea o strategie naţională de educaţie financiară aprobată la nivel guvernamental, fiind piatra de temelie în dezvoltarea de programe de educaţie financiară şi digitală la nivel naţional. Există o corelaţie directă între nivelul educaţiei financiare şi bunăstarea economică individuală a cetăţenilor”, a punctat cu această ocazie Bogdan Neacșu, Președintele Asociației Române a Băncilor.

  1. Mugur Isărescu a primit un nou mandat de Guvernator al Băncii Naționale a României

Chiar dacă la începutul anului 2024, Mugur Isărescu spunea despre un nou mandat de Guvernator al Băncii Naționale a României că ”nu pot să vă spun dorinţele mele personale, că mă ruşinez. Din când în când trebuie să mă uit la buletin”, câteva luni mai târziu, pe 1 octombrie, comisiile reunite din Parlamentul României dădeau aviz favorabil pentru reinstalarea domniei sale în fotoliul de șef al Băncii Centrale.

Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator de bancă centrală, va avea alături pentru următorii 5 ani următoarea echipă de conducere: Leonardo Badea – prim-viceguvernator, Florin Georgescu – viceguvernator, Cosmin Marinescu – viceguvernator, și membrii Consiliului de Administrație: Roberta Anastase, Balint Csaba, Alexandru Nazare, Cristian Popa și Aura Socol.

  1. Lansarea RoPay, primul serviciu național de plăți instant cu mobilul

TRANSFOND, Asociația Română a Băncilor și întreaga comunitate bancară din România a lansat, pe 14 octombrie 2024, noul sistem RoPay, care devenea operațional și permitea utilizatorilor plata instant cu mobilul în conformitate cu Schema națională de plăți. Primele bănci în producție au fost CEC Bank și Libra Internet Bank. Totodată, în stadii avansate de implementare se aflau BRD Societe Generale, ING Bank România, BCR și Banca Transilvania.

Dezvoltat de către TRANSFOND, RoPay este serviciul de inițiere plăți instant cu mobilul, direct de la un cont bancar la altul A2A, (”account-to-account”), care utilizează tehnologii precum scanare de cod QR, deep link, NFC (contactless) sau numărul de mobil ca alias (”proxy”) pentru IBAN.

  1. Fuziunea UniCredit Bank – Alpha Bank devine certitudine, dar noua entitate trebuie să accelereze pentru a ajunge pe podium

UniCredit S.p.A. și Alpha Services and Holdings S.A. au anunțat, pe 4 noiembrie 2024, că tranzacția pentru fuziunea dintre UniCredit Bank România și Alpha Bank România s-a încheiat. UniCredit a desemnat-o pe Antoaneta Curteanu să coordoneze, din poziția de nou Președinte Executiv al Alpha Bank România, procesul de integrare în UniCredit România, care se va finaliza cel mai probabil în partea a doua a lui 2025.

Sergiu Oprescu, Președintele Executiv al Alpha Bank România anterior schimbării în structura acționariatului, se va alătura în perioada următoare conducerii UniCredit România, la nivelul Consiliului de Supraveghere, după parcurgerea procesului de aprobare de către Banca Națională a României pentru noul său rol.

UniCredit Bank + Alpha Bank nu trebuie să se mai bată cu BRD pentru podiumul celor mai mari bănci din România, pentru că a răsărit ca din senin un competitor, respectiv CEC Bank, care pare, în acest moment, greu de bătut. Chiar dacă toată lumea a crezut că CEC Bank s-a bucurat doar de o ascensiune conjuncturală, evoluțiile din primul semestru din 2024 ne-au arătat că de fapt CEC Bank și-a consolidat locul al treilea din topul băncilor după active și intenționează să rămână cel puțin la acest nivel.

Datele oficiale din bilanț arată că CEC Bank a reușit să-și majoreze activele în perioada ianuarie – iunie 2024 cu circa 35% față de aceeași perioadă a anului anterior, adică cu aproape 10 miliarde de lei, mult peste dinamica pieței. Practic, instituția de credit cu acționariat de stat a reușit cea mai mare creștere netă a activelor din industria de profil și este pur și simplu pe cai mari, cu un total al activelor de 93,2 miliarde de lei și o cotă de piață 11,1%.

Spre comparație, raportându-ne la datele oficiale din bilanțurile UniCredit Bank (doar banca) și Alpha Bank de la finalul primului semestru din acest an, cele două bănci aveau împreună active în valoare de 91,2 miliarde de lei, aproape similar cu cât aveau la sfârșitul anului 2023. În esență, stagnarea UniCredit Bank + Alpha Bank pe de o parte și creșterea abruptă a CEC Bank pe de altă parte, au făcut ca instituția de credit de stat să fie sigură, cel puțin pentru următorul an, de ocuparea celui de-al treilea loc din clasamentul celor mai mari bănci locale.

  1. Industria bancară are Contract colectiv de muncă

O noutate importantă a acestui an este Contractul colectiv de muncă valabil pentru toți angajații din sistemul bancar din România, aprobat de Guvern pe 27 noiembrie 2024. Practic, în urma discuțiilor din cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social din care fac parte Guvernul, sindicatele și patronatele, s-a extins primul contract colectiv de muncă, încheiat în aprilie de Federația Sindicatelor din Industria Financiară și Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci, la nivelul întregului sector bancar din România.

„Dialogul social și negocierile colective sunt piloni fundamentali ai unei piețe a muncii echitabile și eficiente. Acest contract colectiv la nivel de sector în domeniul bancar este o premieră care demonstrează maturitatea partenerilor sociali și angajamentul nostru de a proteja drepturile angajaților din toate sectoarele.

Ministerul Muncii încurajează activ încheierea contractelor colective atât la nivel de unitate, de grup de unități, cât și la nivel de sector, pentru a asigura un cadru de muncă just și stabil”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

  1. Aniversarea de 30 de ani pentru Banca Transilvania și ING Bank

16 februarie 2024 și 22 iunie 2024 sunt două date importante pentru Banca Transilvania și respectiv ING Bank, care marchează împlinirea a 30 de ani de activitate pe piața bancară pentru cele două instituții de credit, care au jucat un rol foarte important în dezvoltarea industriei de profil din România.

”Orice aniversare ne duce cu gândul la cum a fost până acum, ce a fost bine, provocator, ce ne-a dus departe și mai ales la cum a început totul, acum 30 de ani. Povestea băncii s-a născut datorită a 46 de fondatori, în cea mai mare parte clujeni, care au pus împreună un capital de 2 milioane de dolari. Primii clienți au fost chiar fondatorii băncii, dar și familiile, prietenii și vecinii. Am început cu o singură unitate, Sucursala Cluj, și cu o echipă de 13 persoane, dintre care o parte este și azi la BT. România anului 1994 era destul de gri. Era după câțiva ani de la Revoluție, visam doar la Uniunea Europeană. Democrația și capitalul românesc erau la început. Bankingul era cu totul altul, era doar despre credite și depozite pentru că inclusiv cardurile și bancomatele au apărut ulterior.

… Acești 30 de ani au însemnat cele mai mari transformări pentru România – în economie, tehnologie, stil de viață, nivel de trai și educație financiară -, iar toate acestea au avut legătură cu bankingul, care a contribuit esențial la schimbare. Pentru Banca Transilvania, perioada a fost o oportunitate, dar și o provocare de a ține pasul cu toate schimbările din societate. … Povestea succesului BT are la bază, în mare parte, curajul, încrederea și optimismul. E important de spus că în primii 21 de ani de existență banca a acordat acționarilor dividende doar în doi ani, în 1998 și 2009, în rest capitalizând întregul profit ca să ne dezvoltăm și să ajungem aici. … Suntem conștienți de rolul pe care îl avem în România, avem planuri mari pentru viitor. Suntem recunoscători fondatorilor, acționarilor, clienților și echipei de ieri și de azi pentru contribuția la una dintre cele mai frumoase povești din antreprenoriatul românesc, Banca Transilvania”, au menționat Horia Ciorcilă (Președinte Consiliul de Administrație) și Ӧmer Tetik (Director General) în mesajul transmis cu ocazia împlinirii a 30 de ani.

“În 2024 aniversăm 30 de ani de activitate ai băncii noastre, acesta fiind un an special și încărcat de semnificații pentru echipa noastră. Este o perioadă în care reflectăm cu bucurie la realizările noastre și la rolul activ pe care l-am avut în evoluția sectorului bancar românesc. În același timp, suntem entuziasmați de oportunitățile pe care le avem de a ne dezvolta în anii următori și de a continua să aducem valoare clienților noștri, prin inovație și serviciile de calitate oferite.

Suntem recunoscători clienților noștri pentru că ne acordă încrederea lor și ne stimulează zi de zi să fim mai buni, iar echipa ING rămâne dedicată promovării unor servicii bancare moderne și transparente, care să ajute clienții în atingerea obiectivelor și aspirațiilor lor” a subliniat Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România, cu ocazia atingerii bornei de 30 de ani.

You Might Also Like

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

TAGGED: Banca Transilvania, contract colectiv de munca, BRD, RoPay, BCR, retrospectiva banking, CEC Bank, retrospectiva 2024, Mugur Isarescu, Strategia Nationala de Educatie Financiara, ING Bank, taxa pe cifra de afaceri banci, Alpha Bank, OTP Bank, Unicredit Bank
Cornel Dinu 30/12/2024
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Raportul macroeconomic Alpha Bank surprinde cifrele privind productivitatea în regiune. Ella Kallai: Saltul de competitivitate în România este realizabil prin educație, acumularea de capital și creșterea intensității muncii
Next Article Banca Națională a Moldovei a adoptat EURO ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc. Anca Dragu: Un pas spre o economie mai prosperă, mai stabilă, atribute esențiale pentru investitori

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale

24 de ore ago

Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice

o zi ago

Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României

o zi ago

Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc

o zi ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?