ROBOR la 3 luni trece astăzi de pragul psihologic de 6% si aproape că se dublează față de începutul anului. La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.
Sunt afectați debitorii care au credite luate înainte de mai 2019, când dobânda variabilă a creditelor se calcula în funcție de ROBOR
Veşti tot mai proaste pentru românii cu credite în lei şi dobânzi variabile. ROBOR la 3 luni a depăşit astăzi pragul de 6%. Indicele în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 6,01% pe an, de la 5,99% pe an, joi, un nivel mai ridicat, 6,03% pe an, fiind înregistrat în data de 4 ianuarie 2013.
Creșterea ROBOR vine odată cu creșterea dobânzii cheie stabilită de BNR, în încercarea de a frâna inflația.
Cum creșterea dobânzilor nu se va opri aici, din cauza inflației care își va continua trendul, clienții băncilor optează pentru IRCC.
Deja 7.500 de români au cerut de la bancă schimbarea indicelui folosit la calcularea dobânzilor, a declarat șeful Fondului de Garantare a Creditelor. Românii cu credite imobiliare Prima Casă sunt primi care optează pentru IRCC. În fiecare zi, sunt 250 de solicitări pentru schimbarea indicelui folosit la calcularea dobânzii, spune Dumitru Nancu, FNGCIMM.
De la ROBOR la IRCC, de teama ratelor tot mai mari
Față de începutul anului, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru creditele luate înainte de mai 2019, s-a dublat. Asta în vreme ce IRCC, utilizat la împrumuturile de după mai 2019, este sub 2%.
Un calcul făcut pe un împrumut de 250.000 de lei, accesat pe 30 de ani arată că rata lunară a crescut, doar de la începutul anului, cu 520 de lei. Dacă ne raportăm la anul trecut – creșterea este de 750 de lei.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.
Și IRCC va crește, economiștii preconizează să ajungă la 4-4,5% la final de an.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,16% pe an, de la 6,15% pe an, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,34% pe an, de la 6,33% pe an anterior.