România nu îndeplineşte condiţiile pentru trecerea la moneda unică europeană, este concluzia Comisiei Europene. Într-un raport dat publicităţii, în care analizează progresele făcute de statele membre ale Uniunii care vor să adere şi la zona euro, Bruxelles-ul atrage atenţia că ţara noastră este restantă la toate capitolele: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.
Raportul de convergenţă din 2024 evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro
Cel puțin o dată la doi ani, Banca Centrală Europeană (BCE) și Comisia Europeană examinează dacă statele membre care nu fac parte din zona euro (așa-numitele „state membre cu derogare”) îndeplinesc criteriile de convergență și, prin urmare, sunt pregătite să introducă moneda euro. Fiecare dintre acestea emite un raport de convergență care prezintă constatările lor.
Acestea sunt cele şase state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro. Raportul CE semnalează, în special, că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE).
Astfel, România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung. În raportul Comisiei Europene se arată că aderarea la zona euro este un proces deschis, care se bazează pe anumite norme. Documentul se bazează pe criteriile de convergenţă, denumite uneori şi „criteriile de la Maastricht”, care sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din TFUE.
Printre aceste criterii de convergenţă se numără stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.
Vrea România să adere la zona euro?
Multi analiști consideră că nu trebuie să ne grăbim. Și Mugur Isărescu a vorbit despre acestă problemă, dar a reamintit că acest pas important trebuie pregătit atent amintind de problemele Greciei după aderare. Prin acestă poziție, Banca Națională poate să ajute stabilitatea economică prin cursul valutar și creditare (stabilind politica monetară).
De altfel, nici membrii puternici nu se înghesuie să admită noi membri care au încă dificultăți, din cauza problemelor mai vechi generate de țări precum Portugalia, Irlanda, Spania, sau Grecia.
Bulgaria îndeplineşte trei criterii din patru, iar legislaţia sa este considerată compatibilă cu reglementările din Uniunea Economică şi Monetară. Cerinţa pe care Bulgaria încă nu a îndeplinit-o este cea privind stabilitatea preţurilor
Bulgaria este singura ţară care îndeplineşte toate criteriile, cu excepţia unuia, este concluzia raportului. În prezent, niciunul dintre aceste state nu îndeplineşte toate criteriile de aderare la zona euro. Legislația din Bulgaria poate fi considerată compatibilă cu normele uniunii economice şi monetare.
Potrivit concluziilor raportului, Suedia îndeplineşte criteriul privind stabilitatea preţurilor. Bulgaria şi Suedia îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, iar pe baza raportului Comisiei din 19 iunie, întocmit în temeiul articolului 126 alineatul (3), se preconizează că Cehia va îndeplini la rândul său acest criteriu. De asemenea, Bulgaria, Cehia şi Suedia îndeplinesc criteriul privind ratele dobânzilor pe termen lung, iar Bulgaria îndeplineşte criteriul privind cursul de schimb.
Niciunul dintre celelalte state-membre nu este membru al mecanismului cursului de schimb (MCS II), fiind necesară o participare de minimum doi ani la mecanism, fără tensiuni monetare grave, înainte de aderarea la zona euro.