Jumatate dintre romani tin o evidenta clara a veniturilor si cheltuielilor casei, iar in majoritatea familiilor, femeia este „contabilul casei”. In incercarea de a-si administra cat mai bine bugetul familial, cei mai multi dintre romani isi calculeaza lunar cheltuielile. Un roman din patru utilizeaza liste de cumparaturi in care noteaza produsul pe care vrea sa-l cumpere si costul estimativ. Numarul celor care doresc sa-si rezolve problema restantelor la credite si utilitati este in crestere. Acestea sunt concluziile unei cercetari online, desfasurate de KRUK International, cu sustinerea iVOX. La aceasta cercetare, care s-a desfasurat in perioada 6-12 septembrie a.c., au participat 5.663 de persoane.
Conform studiului iVOX “Cine se ocupa de finante in casa ta?”, realizat la cererea KRUK International, aproape jumatate dintre romani (49%) obisnuiesc sa tina o evidenta clara a cheltuielilor casei. “Concluziile acestui studiu confirma faptul ca romanii, chiar daca inregistreaza restante la banci sau intarzieri la plata facturilor, sunt in cautarea unei solutii. Cei mai multi vor sa invete sa-si administreze bugetele personale si sa nu mai faca noi datorii. Numarul de angajamente de plata pe care debitorii din portofoliul nostru le-au semnat este in crestere fata de anii anteriori, ceea ce demonstreaza ca romanii cu datorii incearca sa rezolve aceasta problema pentru a-si redobandi linistea sufleteasca.Prin campania de comunicare pe care o initiem zilele acestea ne propunem sa le aratam debitorilor ca au la indemana solutii pentru a-si esalona datoriile, singura conditie fiind comunicarea cu creditorii lor. Unul dintre obiectivele campaniei este sa le oferim debitorilor o solutie viabila pentru pentru tinerea datoriilor la distanta, si anume, incheierea unui angajament de plata in rate convenabile, adaptate capacitatilor financiare ale fiecarui debitor”, a spus Isabela Iacob, Director General al KRUK International.
De asemenea, 35% dintre respondenti afirma ca incearca sa tina o evidenta cat mai atenta a cheltuielilor lunare, insa nu reusesc sa o faca in mod constant. Restul respondentilor nu obisnuiesc sa tina evidenta cheltuielilor casei. “Contabilului casei” in familiile romanilor este cel mai adesea femeia – 47% dintre cei chestionati declara ca evidenta bugetului este tinuta de partenerul feminin al familiei, 29% dintre respondenti au mentionat ca administrarea banilor cade in sarcina barbatului, in timp ce 24% dintre acestia sunt persoane care locuiesc singure si isi calculeaza bugetul individual.
Majoritatea respondentilor (44%) isi evalueaza bugetele personale cu o frecventa lunara, iar 23% dintre respondenti au mentionat ca isi calculeaza saptamanal sau zilnic veniturile si cheltuielile. Restul respondentilor nu isi calculeaza niciodata bugetul.
Prioritatile din punct de vedere financiar ale romanilor raman cheltuielile administrative in casa – chirie/rata, telefon, intretinere, energie electrica (pentru 29% dintre respondenti) si aproape in egala masura alimentele si imbracamintea (28% dintre cei chestionati au indicat aceasta categorie de cheltuieli ca fiind prioritara). Diferenta o constituie cheltuielile cu medicamentele, cu cele necesare copiilor, cu transportul sau alte cheltuieli.
Conform studiului iVox, printre metodele preferate de romani pentru administrare a bugetelor familiei se afla carnetelul sau listele scrise de mana – 44% dintre cei chestionati apeleaza la acesta metoda, in timp ce 38% isi tin socotelile casei in minte si 14% folosesc calculatorul. Doar 4% dintre respondenti apeleaza la aplicatii pe internet sau pe telefonul mobil pentru a-si administra bugetul personal sau al familiei.