Prestigioasa revista “The Banker” a publicat la inceputul acestei luni clasamentul primelor 100 de bănci din Europa Centrală și de Est. Potrivit jurnalistilor The Banker, deprecierea monedelor din zona ECE a avut un impact pozitiv pentru Topul bancilor din Europa Centrală și de Est, care a condus la rezultate mixte. Băncile poloneze și-au menținut pozitia, succesele notabile vin din România prin Banca Transilvania.
Instituțiile financiare din statele membre ale UE din Europa Centrală și de Est (CEE) au avut un an mixt. La sfârșitul anului 2015, profiturile celor mai importante 100 de banci din Europa Centrală și de Est, înainte de impozitare, au crescut cu 25,8%, în timp ce activele și capitalizarea au scăzut. Numai băncile din România, Polonia și Letonia si-au majorat capitalul de rangul 1, care reprezintă punctul de referință pentru clasamentul celor mai mari 100 de bănci, spune analiza The Banker.
Deși cel mai puternic impact monetar a fost înregistrat de către zlot, polonezii PKO Bank Polski și Bank Pekao continuă să conduca in clasamentul CEE din UE. Bank Zachodni și-a păstrat locul al patrulea.
19 bănci poloneze au intrat în top 100 cu capital de rangul I
Ceska Sporitelna ocupa locul trei in acest an. Banca cehă, deținută de Erste Group din Austria, se afla pe locul al cincilea anul trecut, după o majorare de 21,47% a capitalului de rang I.
Alte bănci poloneze și-au îmbunătățit pozițiile în acest an, inclusiv mBank (deținut de Commerzbank din Germania), care se ridică cu două puncte până pe 8; Millenium Bank Polonia (de la 18 la 14). Și Bank BGZ BNP Paribas, care a sărit de la locul 32 anul trecut la cel de-al 15-lea după o preluare și fuziune a BNP Paribas Bank Polska de către Bank Gospodarki Żywnościowej.
În clasamentul Top 100, băncile au înregistrat un profit înainte de impozitare de 9,9 miliarde de dolari.
Cele mai profitabile banci sunt in Polonia
În ansamblu, băncile poloneze au rămas cele mai profitabile în 2015, în pofida unei scăderi cu 27,16% a profiturilor totale înainte de impozitare până la 3,63 miliarde de dolari. Băncile cehe, deși înregistrează o reducere, au păstrat cea de-a doua cotă de profit în regiune, iar profiturile bancilor din România au crescut de la 630 milioane dolari în 2014 până la a treia pozitie din regiune, la 1,09 miliarde de dolari.
Singura tara din regiune în care băncile au înregistrat pierderi agregate- Croația. Șase din cele nouă bănci din Croația din clasament au pierdut bani în 2015 – în mare parte datorită cerințelor ca băncile să transforme împrumuturile moștenite denominate în franci elvețieni la euro la un curs de schimb care precedea aprecierea francului (rezultat al deciziei Băncii Naționale a Elveției de a dezactiva Moneda euro din ianuarie 2015).
Hrvatska Postanska Banka, cea mai mare bancă croată, a fost una dintre puținele care nu au înregistrat pierderi și a avut cea mai mare creștere a capitalizării după o injecție de capital de 81 milioane de dolari din partea investitorilor privați și a statului.
Un creditor european care merita examinat: Banca Transilvania
Băncile din România au avut o performanță puternică, capitalul de rang I a crescut cu 7,08% – cel mai mare procentaj agregat pentru orice tara.
Banca Transilvania și-a majorat activele cu 18,09% până la 11,47 miliarde dolari în 2015, și-a mărit profiturile cu aproape 300% și a majorat capitalul de rangul 1 cu 53,97% după preluarea și integrarea cu succes a Volksbank România. De asemenea, a devenit banca cea mai profitabilă în clasament, cu un randament al activelor de 4,84% și o rentabilitate a capitalului de 39,61%, potrivit Revistei The Banker.
Intergal AICI