Clietii nemultumiti de dobanzile mari ale unui credit in lei, chiar si prin programul Prima Casa, opteaza pentru imprumuturile in euro. Este cazul si Roxanei T. care a explicat pentru www.BankingNews.ro ca optiunea ei a ramas creditul ipotecar in euro. Dupa mai multe cautari si documnetare asidua, Roxana a gasit primele 3 optiuni din piata, adica creditele imobiliare cu cea mai mica dobanda efectiva.
Roxana isi doreste o casa. A cautat creditul cel mai ieftin dar si casa mult visata. Dupa cautari si timp dedicat, a gasit APARTAMENTUL mult visat. Acesta are 3 camere si costa 62.000 de euro. Asa a aflat ca dobanzile la creditul in lei sunt inca mari, cand marja bancilor nu a coborat sub 5%. In cazul unui imprumut in euro, marja bancii este putin peste 3%. Si a ales sa se finanteze in euro. Pentru aceasta suma Roxana trebuie sa obtina un credit in valoare de 46.000 euro si sa detina un avans de 16.000 euro pentru a achite casa de 62.000 de euro (creditele in euro necesita un avans de 25%).
TOP 3 credite imobiliare in euro, in functie de DAE
Prima optiune din piata se numeste Banca Italo Romena. Banca percepe o DAE de 5,38% daca iti virezi salariul in contul bancii si accesezi creditul prin brokerul Kiwi Finance. Pentru un credit de 46.000 pe o perioada de 30 de ani, Roxana va achita o rata lunara de 243 euro.
O alta varianata ar fi sa apeleze direct la banca Italo-Romena. DAE este de 5,58% insa rata lunara este mai mica, deoarece marja de dobanda a bancii este mai mica. Aici apar insa unele costuri mai mari (asigurarea costa mai mult, comisionul anual). Si cu toate acestea rata este mai mica, ajungand la 212 euro.
A treia varianta a Roxanei se numeste Marfin Bank. Banca percepe o dobanda efectiva (DAE) de 5, 65%. Dobanda este fixa in primii 2 ani, iara rata lunara in acest caz este de 270 euro.
Daca ai bani de avans, rata trece usor de 900 lei. Daca nu ai avans si accesezi Prima Casa, rata va urca pana la 1400 lei
Roxana ne-a comunicat si optiunea ei: a ales varianta cea mai ieftina: Banca Italo-Romena – unde rata lunara trece usor peste 200 de euro.
Cum Prima Casa in euro nu mai exista, varianta unui credit imobiliar in lei i-a dat fiori reci Roxanei. In ambele cazuri, si pentru Prima Casa si pentru un credit imobiliar standard, ea ar fi achitat o rata dubla. Daca ar fi ales un credit imobiliar in lei, rata lunara (in aceleasi conditii) ar fi fost de peste 1500 lei. Daca ar fi mers la banca pentru Programul Prima Casa, rata lunara ar fi fost de 1350-1400 lei. Singurul avantaj al Programului ar fi fost avansul mic, insa nu este cazul Roxanei.
Dar BNR are interes sa pornesca creditarea poplatiei?
Clientii sunt tot mai putini prin banci, insa acest lucru nu sperie. Nici pe bancheri , nici pe sefii lor din BNR. Consilierul guvernatorului BNR a declarat ieri, ca „la nivelul Bancii Nationale nu se vede o trecere rapida la creditarea populatiei”.
„Nu vedem o trecere rapida la creditarea populatiei. E normal sa se dea credite catre intreprinderile mici si mijlocii (IMM), astfel incat banii sa ajunga la populatie pe cai ocolite”, a subliniat Vasilescu.