Firmele românești vor putea participa alături de companii coreene la proiecte investiționale derulate în terțe țări, în condiții favorabile și concurențiale corecte, în urma acordului de cooperare pe care EximBank l-a semnat recent, la București, cu Korea Trade Insurance Corporation (K-Sure), agenția de export aRepublicii Coreea, potrivit unui comunicat de presă remis BankingNews.ro
”Prin semnarea acordului de cooperare cu K–Sure, EximBank continuă să încurajeze comunitatea exportatorilor români să abordeze piețe noi, din afara Uniunii Europene, dar mai ales, să se implice în tranzacții de export complexe, cu participare internațională, unde nivelul de competitivitate în creștere al companiilor românești poate fi valorificat cu succes. EximBank rămâne astfel un partener valoros pentru exportatorii români, atât prin oferirea instrumentelor necesare pentru derularea unor tranzacții comerciale internaționale sigure și competitive, dar și prin implicarea în crearea unor contexte favorabile pentru afaceri”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.
În cadrul întâlnirii cu delegația coreeană, condusă de Kim Young-hak, președintele K-Sure, a fost subliniată importanța coperării la nivelul întreprinderilor mici și mijlocii, ca element fundamental de susținere a creșterii economice, prin stimularea inovației și a creării de noi locuri de muncă, în vederea atingerii a noi ținte de performanță. De asemenea, a fost punctat faptul că poziția geostrategică a României la Marea Neagră și statutul de stat membru al Uniunii Europene, poziționează țara noastră ca un partener deosebit de important în arhitectura comercială a Republicii Coreea în raport cu piața europeană.
K-Sure, agenția de export a Republicii Coreea, a fost înființată, ca și EximBank, în 1992, și gestionează un volum al exporturilor asigurate de aproape 25% din totalul exporturilor acestei țări.
Potrivit statisticilor oficiale, la nivelul anului 2015, volumul total al schimburilor comerciale între România şi Republica Coreea s-a cifrat la aproape 960 de milioane de dolari, exporturile românești urcând 11,3% față de anul anterior, până la 459,3 milioane de dolari. De altfel, Republica Coreea a fost singura piaţă care a înregistrat o creştere a exporturilor în topul primelor 10 ţări necomunitare de destinaţie ale mărfurilor româneşti. Ca și structură, companile locale au exportat în special maşini şi aparate mecanice, produse vegetale, lemn şi produse din lemn.
EximBank se implică activ de aproape 25 de ani în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Înființată ca agenție de export, EximBank a urmat un parcurs ce i-a permis să depășească acest statut, păstrându-și în același timp unicitatea. În urma reajustărilor direcţiilor de acţiune, realizate pentru adaptarea la evoluţiile economice naţionale şi mondiale, creşterea adresabilităţii și a eficienţei, EximBank este astăzi o instituție financiară complexă, cu un portofoliu ce poate fi accesat de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează numai pieţei interne.
În 2014, EximBank s-a poziționat ca un factor de coagulare a comunității exportatoare și și-a asumat coordonarea înființăriiAsociației Române a Exportatorilor – AREX, dedicată susţinerii şi promovării intereselorfirmelor româneşti ce derulează tranzacţii comerciale internaţionale.AREX reunește în prezent peste 100 de membri, atât din rândul companilor importante ale industriei românești, cât și IMM-uri, cu activități în domenii diverse – de la mobilă și automotive, la energie, metalurgie sau IT.