Situația din România începe să semene cu cea din 2008, dinainte de criză, cu o revenire a consumului și a salariilor, dar încă nu a ajuns în acel punct, întrucât prețurile locuințelor, care au scăzut cu circa 25%, nu au reintrat pe pantă ascendentă, precum în Ungaria, astfel că există spațiu de creștere.
“Încă nu ne întoarcem la situația din 2008, dar începem să bifăm încet-încet, cu o nonșalanță incredibilă, aceleași puncte. Cumva restul țărilor încearcă să evite situația, chiar și populația, oamenii încearcă să se comporte diferit, noi pare că uităm ceva mai repede”, a declarat Dan Bucșa, macroeconomistul UniCredit Bank la Londra, într-o întâlnire cu jurnaliștii.
Prețurile locuințelor din România au scăzut cu circa 25% după criză și au rămas cam la același nivel, față de prețurile caselor din țările vecine
Unul dintre motivele pentru care prețurile au rămas reduse este programul guvernamental Prima Casă, care a dus la o convergență a prețurilor spre 60.000 de euro și cumva a prevenit o revenire a prețurilor în ultimii ani.
Potrivit analistului Dan Bucșa, leul ar putea atinge cotații între 4,55 lei și 4,60 lei pe termen scurt, din cauza incertitudinilor legate de Brexit. După aceea este foarte probabil că BNR sa intervina pentru a stopa o depreciere mai mare.