Urmariti conferinta „Peisajul european de plati se schimba. Fii pregatit!”, care are ca tema Directiva Serviciilor de Plata.
La eveniment vor participa – cu prezentari – toate autoritatile implicate in definitivarea si implementarea noii Directive: European Banking Authority, Ecommerce Europe, ANPC, BNR si Consiliul Concurentei. De asemenea, case importante de avocatura (Deloitte, Wolf Theiss) si companii inovatoare in domeniul serviciilor de plati (SIA S.p.A., Token) isi vor prezenta punctele de vedere si solutiile.
Asociatia Romana a Bancilor, care va fi prezenta la eveniment prin presedintele executiv Florin Danescu, apreciaza ca Directiva Serviciilor de Plata „reprezintă o provocare, dar și o oportunitate pentru instituțiile de credit în contextul eforturilor pentru accelerarea gradului de adoptare a tehnologiilor digitale în serviciile financiar bancare” (…) „Noul act legislativ configurează un nou model de business în industria plăţilor.”
Iata doar un exemplu concret despre ce efecte va avea implementarea noii Directive:
Dacă dorim să facem cumpărături pe platforma de comerț electronic Amazon, vom alege produsul dorit, iar apoi vom finaliza comanda folosind un card de debit/credit. Comerciantul (Amazon), va contacta prin, de exemplu, WorldPay, schema de plată a clientului – Visa sau MasterCard, care mai apoi va trage plata, debitând contul bancar al clientului deținut la o bancă. După implementarea noii Directive a Serviciilor de Plata, la fel ne aflăm pe platforma Amazon, dar vom fi întrebați dacă, în loc să introducem datele de plată ale cardului de debit/credit, dorim să oferim comerciantului (respectiv Amazon) acces la contul nostru bancar. Dacă vom fi de acord, vom fi trimiși pe pagina de internet banking a băncii unde ne vom da consimțământul. Prin această operațiune, cumpărătorul nu oferă detaliile sale de autentificare pentru internet banking, ci doar acordă permisiunea Amazon să execute plăți în numele său prin intermediul contului bancar. Acordarea permisiunii se face doar o singură dată, aceasta rămânând activă până la revocare cumpărătorului.