O serie de prevederi legislative ar trebui adaptate pentru a permite simplificarea procedurilor în zona plăților, pentru ca România să implementeze cât mai eficient directiva PSD 2, privind serviciile de plată, a spus astăzi Florin Dănescu, președintele executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB), în cadrul conferinței „Peisajul european de plăți se schimbă. Fii pregătit”, organziată de noCash.
Acesta a reamintit că există deja un grup de lucru constituit de piața bancară și Asociația Română a Băncilor, care „susține necesitarea adaptării cadrului legal în vigoare”.
„Astfel de măsuri ar ajuta PSD 2, nu presupun cost pentru statul român și ar asigura clienților acces facil la anumite servicii, prin eliminarea birocrației”, a spus Dănescu.
Președintele ARB a atras atenția că România are nevoie de o aceste măsuri complementare, de adaptare a legistației, pentru a ajunge din urmă celelalte state europene, deoarece „din punct de vedere al indicelui standardului de digitalizare și capitalului uman digital România se află pe ultimul sau penultimul loc în UE”.
Dănescu a vorbit despre provocările pe care noua directivă, intrată anul trecut în vigoare și care se va aplica începând cu 18 ianuarie 2018, le ridică pentru bănci.
„Directiva presupune introducerea în serviciul de plată a unor terți, furnizorii, care pot efectua tranzacții de plată direct în contul clientlui. Această evoluție va determina o creștere a costului transparenței. Obligația băncilor va fi aceea de a de pune la dispoziția anumitor actori noi informații pentru servicii de plată în condiții de securitate”. Pe de altă parte, a remarcat acesta, băncile vor avea posibilitatea să își diversifice serviciile oferite și să crească portofoliul de clienți.
Implementarea va aduce si o serie de procvocări, cum ar fi aceea că costurile legate de infrastructura IT vor crește din cauză că e nevoie să se asigure o securitate sporită.
Pe de altă parte, o provocare pentru bănci va fi și creșterea concurenței pe zona tranzacțiilor, în condițiile în care băncile și fintech-urile vor deveni parteneri simultani.