Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea ce modifică Codul Fiscal privind un nou TVA de doar 5%, de la 19%, pentru românii care vor achiziționa locuințe cu o suprafață maximă de 120 mp, într-un plafon maxim de 140.000 de euro, din 1 ianuarie 2021.
Până în prezent, Statul facilita achiziția de locuințe de 120 mp, prin aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% pentru o valoare a locuinței ce nu depășea 450.000 lei, exclusiv TVA (aprox. 90.000 euro).
Prevederile actului normativ intră în vigoare de la 1 ianuarie .
Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii: „livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 140.000 europ, echivalent lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice. Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”.
Practic, noua lege majorează suma de achiziție a casei pentru care clientul va plăti un TVA redus. Economiștii consideră că acest avantaj va încuraja achiziția de locuințe și implicit accesarea de noi credite ipotecare.
Cei care vor să-şi cumpere o locuinţă mai mare şi mai scumpă ar putea da mai puţini bani ca până acum. BankingNews.ro îți spune cât poți economisii de pe urma acestei decizii ⤵️
Ce sumă economisesc românii
Pentru o locuinţă de 140.000 de euro, cumpărătorul plăteşte un acum un TVA de aprox. 27.000 de euro. Noua lege cu TVA de 5% va lăsa în buzunarul clienților aproximativ 20.000 de euro, practic suficienţi cât să plătim avansul de 15%, pentru un credit.
Prin modificarea legii, sunt vizați și clienții care vor accesa credite pentru locuințele noi încadrate în programul Guvernamental Noua Casă. Astfel, clienții băncilor vor beneficia de costuri mai reduse la achiziția locuinței.
Beneficiile Programului Noua Casă
Programul ‘Noua Casă’ este operaţional la 15 august. Prin “Noua Casă” se acordă două categorii de credite pentru locuinţe noi, respectiv împrumuturi de până la 140.000 de euro pentru care se percepe un avans de 15% şi se acordă o garanţie de stat de 60%, şi de 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%.
Potrivit FNGCIMM avansul de 15% şi garanţia în nume şi cont stat de 60% se aplică doar locuinţelor noi ce depăşesc pragul de 70.000 de euro până la 140.000 euro inclusiv. Pentru locuinţele vechi (recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţie cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) condiţiile rămân neschimbate.
“Prin programul “Noua Casă” se vor acorda două categorii de credite pentru locuinţe noi (prin locuinţă nouă se înţelege orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat) respectiv :
1) credite de până la 140.000 de euro pentru care se percep un avans de 15% şi se acordă o garanţie în nume şi cont stat în valoare de 60%;
2) şi credite de până la 70.000 de euro cu un avans de 5% şi o garanţie în nume şi cont stat de 50%”.
Principalul obiectiv al noului program guvernamental este de a facilita achizitia de locuinte adaptate standardelor de locuire moderne, cresterea calitatii spatiului de locuit si a spatiilor comune, precum si reducerea riscului seismic prin favorizarea achizitionarii de locuinte noi, consolidate sau reabilitate. Un alt efect direct al programului va fi stimulatarea pietei constructiilor si a tuturor sectoarelor conexe, care contribuie la un stil de viata adaptat realitatilor actuale
.