Statele membre ale Uniunii Europene si Parlamentul European au ajuns, miercuri noapte, la un acord privind salvarea bancilor falimentare prin bail-in, adica prin folosirea banilor deponentilor cu sume de peste 100.000 euro, anunta Financial Times. Intelegerea la care au ajuns oficialii europeni prevede, totodata, ca guvernele sa isi pastreze in continuare posibilitatea de a interveni pentru a salva bancile de la colaps (bail-out – salvarea bancilor prin taxele si impozitele platite de contribuabili), insa doar in situatii exceptionale, precizeaza publicatia britanica.
Gunnar Hokmark, negociatorul principal din partea Parlamentului European, a declarat: „Avem acum un sistem de recapitalizare puternic, care trimite un mesaj clar ca actionarii bancilor si creditorii vor fi cei care vor suporta pierderile, nu contribuabilii. in acelasi timp, am stabilit, de asemenea, reguli clare pentru gestionarea cazurilor exceptionale, cum ar fi situatia in care stabilitatea financiara globala ar fi pusa in pericol”.
Noile reguli urmeaza sa se aplice in UE din 2015, in timp ce prevederile vizand implicarea creditorilor cu prioritate la plata vor deveni active din 2016, cu doi ani mai devreme decat luau initial in calcul ministrii europeni de finante.
„Cu noile reguli, cheltuielile publice masive pentru salvarea unor banci vor deveni in sfarsit o practica a trecutului”, a declarat comisarul UE responsabil de reforme, Michel Barnier.