Stiri BancareStiri Bancare
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Reading: Ufuk Tandoğan, Garanti Bank: ”Criza financiară ne-a reamintit că sectorul bancar este unul în care încrederea este un element vital”
Share
Notification Show More
Latest News
Cum interpretăm mesajul de la Banca Națională, care semnalează „incertitudini deosebit de ridicate”. Cristian Popa vorbește despre inflație mai ridicată și riscuri mari la adresa conduitei viitoare a politicii fiscale
Stiri de top
Ce se întâmplă cu ratele tala la bancă pentru că BNR a păstrat dobânda-cheie la 6,5%. Prudență în fața incertitudinilor economice
Stiri de top
Finanțare Raiffeisen în valoare de peste 28,7 milioane de euro pentru parcul fotovoltaic Teiuș. Cătălin Cepișcă: Încă un pas spre susținerea tranziției energetice a României
Stiri de top
Patria Bank, profit de 10 milioane de lei în primele trei luni din an. Valentin Vancea: Continuăm să susținem mediul antreprenorial românesc
Stiri de top
Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”
Interviuri Stiri de top
Aa
Stiri BancareStiri Bancare
Aa
  • Prima pagina
  • Stiri de top
  • Analize
  • Interviuri
  • Opinii
  • Informații financiare
Follow US
© BankingNews - Toate drepturile rezervate
Stiri Bancare > Blog > Interviuri > Ufuk Tandoğan, Garanti Bank: ”Criza financiară ne-a reamintit că sectorul bancar este unul în care încrederea este un element vital”
Interviuri

Ufuk Tandoğan, Garanti Bank: ”Criza financiară ne-a reamintit că sectorul bancar este unul în care încrederea este un element vital”

Cornel Dinu
Last updated: 14/01/2019 18:14
Cornel Dinu 6 ani ago
Share
SHARE

Băncile au devenit mai precaute atunci când au acordat împrumuturi, iar populația a devenit mai conștientă de riscul valutar și de variația ratei dobânzii, este de părere Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank. În opinia sa, cea mai importantă caracteristică a sistemului bancar local după 10 ani de la criza financiară este constituită de faptul că industria de profil este bine reglementată și supravegheată. ”Având o bază solidă și sănătoasă, industria bancară poate face față mai ușor și altor provocări”, subliniază Ufuk Tandoğan.

  • Cum caracterizați parcursul industriei bancare din România de-a lungul perioadei 2008 – 2018 și care sunt principalele elemente ce trebuie semnalate?
  • S-au schimbat multe în acești zece ani. Perioada 2007-2008 a fost una de expansiune pentru sistemul bancar. Românii accesau credite ca niciodată până atunci, în timp ce rata creditelor neperformante rămânea sub 3%. Datorită salariilor foarte atractive și a faptului că băncile tot deschideau noi sucursale, numărul angajaților din sistemul bancar a ajuns la 71.600 de persoane. Măsurile de austeritate adoptate în 2009 și 2010, inclusiv reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public, au dus la o scădere bruscă a creditării. Sucursalele care nu au reușit să atingă pragul de rentabilitate au fost închise, angajații au fost concediați, iar rata creditelor neperformante a început să crească, în 2014 fiind de peste 21%. În ultimii ani, accentul s-a pus pe curățarea portofoliilor și pe consolidarea sistemului bancar și a stării sale de sănătate. În acest moment, sistemul bancar românesc este mai sănătos ca niciodată. Să nu uităm că rata creditelor neperformante, la nivelul sistemului, a scăzut de la an la an. În iunie 2018 era 5,71%.
  • Care sunt cele mai importante învățăminte, raportându-ne la activitatea băncilor locale din tot acest timp?
  • Principala lecție pe care sistemul bancar a învățat-o din anii de criză a fost importanța prudenței. Băncile au devenit mai precaute atunci când au acordat împrumuturi, iar populația a devenit mai conștientă de riscul valutar și de variația ratei dobânzii. De asemenea, sistemul bancar a înțeles importanța educației financiare și a început să le ofere clienților astfel de servicii. În același timp, criza ne-a reamintit că sectorul bancar este unul în care încrederea este un element vital. Rolul nostru, a specialiștilor financiari, este să le fim parteneri clienților noștri și să le oferim o soluție adaptată nevoilor și posibilităților lor. Încă mai lucrăm la reclădirea încrederii consumatorilor în sistemul bancar.
  • Cu ce plusuri și minusuri rămâne industria de profil la bilanțul celor 10 ani?
  • Unul dintre punctele forte ale sistemului bancar românesc vine din faptul că este bine reglementat și supravegheat. Creșterea capitalizării, reducerea semnificativă a creditelor neperformante și creșterea profitabilității sunt semne că suntem pe drumul cel bun și că sistemul bancar românesc este solid și sănătos, iar acest lucru este evidențiat și de către Banca Națională a României, în ultimul raport asupra stabilității financiare. Oficialii BNR s-au arătat, însă, îngrijorați de faptul că prin modelul de afaceri, băncile continuă să se concentreze cu preponderență asupra sectorului de Retail, cel mai vulnerabil la creșterea ratelor dobânzilor. Mai ales în contextul în care, în ultimii ani, s-a observat un apetit în creștere al populației pentru creditare, pe măsură ce veniturile au început să se majoreze. Astfel, pentru a proteja populația cu venituri medii sau sub medie și pentru a încuraja o creditare sănătoasă, BNR a decis reducerea nivelului maxim de îndatorare. Având o bază solidă și sănătoasă, industria bancară poate face față mai ușor și altor provocări, precum cele aduse de tehnologie, care a redefinit modul în care desfășurăm afaceri și abordăm clienții. Generația tânără, clienții digitali, așa cum îi numim noi, cere aplicații și platforme online care sunt ușor de utilizat. Acest lucru a determinat industria să fie preocupată, nu doar de dezvoltarea și vânzarea de produse bancare, ci și de îmbunătățirea experienței clienților și rezolvarea problemelor acestora. Iar acest focus trebuie menținut pe măsură ce ecosistemul financiar crește. Odată ce companiile fintech și giganții din zona de tehnologie au început să ofere servicii financiare, băncile sunt cu atât mai mult stimulate să inoveze și să încerce să devină o parte integrantă din viața de zi cu zi a clienților, prin oferirea de produse bancare personalizate. Bineînțeles, totul la un cost competitiv, deoarece concurența în sectorul financiar este acrebă și se va acutiza. Tehnologia elimină barierele geografice și ne împinge către o piață financiară unică.
  • Ce semnificație are, din punctul dumneavoastră de vedere, comportamentul băncilor în perioada amintită și cum s-au adaptat instituțiile de credit la noile condiții economice și sociale generate de criza financiară din 2008?
  • Băncile locale au continuat în tot acest timp să dezvolte soluții de finanțare care să răspundă nevoilor clienților, nevoi care nu au dispărut odată cu criza economică. Însă, a fost nevoie de o adaptare a produselor. De exemplu, pentru a-și proteja clienții de riscul valutar și pentru a încuraja împrumuturile în moneda națională, băncile au început să ofere condiții mai avantajoase de creditare la împrumuturile în lei. Potrivit statisticilor BNR, dacă în anul 2009, peste 60% din totalul creditelor erau în valută, astăzi situația s-a inversat și peste 65% din totalul împrumuturilor accesate sunt în lei.
  • Încotro se îndreaptă industria bancară din România, proiectând viitorul următorilor 10 ani?
  • În 10 ani, sistemul bancar va fi mai bine structurat. Procesul de consolidare se va fi finalizat. Cel mai probabil pe piață vor rămâne două treimi din jucătorii actuali. Cred în puterea Internetului și a mobilității și sunt convins că acestea vor continua să definească viitorul în industria noastră. Viitorul sectorului bancar este digital. Băncile se vor baza din ce în ce mai mult pe produsele digitale, în special în relația cu clienții de Retail și cu IMM-urile, care manifestă deja o preferință pentru astfel de produse. Transformarea digitală va fi folosită din ce în ce mai mult de către industria bancară pentru a crește eficiența sucursalelor, iar angajații vor rămâne consultanți financiari la dispoziția clienților, mai degrabă pe zona de produse financiare complexe, decât pe cea de tranzacții.

You Might Also Like

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

Garanti BBVA continuă integrarea digitalului: servicii la îndemână, sigure și adaptate stilului de viață modern. Șerban Negrescu: ”În următorii doi ani, bankingul va deveni mai puțin vizibil ca activitate distinctă și mult mai incluziv”

Sunt românii cu credite mai pregătiți pentru o eventuală criză financiară decât în trecut? Ce spun Anca Bidian (Kiwi Finance) și Dragoș Nichifor (Bayer Credit) în podcastul CSALB. Principala recomandare: ”Consumatorii ar trebui să își facă o autoevaluare a vulnerabilității financiare în cazul în care ne-am confrunta cu o criză financiară și imobiliară”

Garanti BBVA lansează pentru clienții noi, persoane fizice, procesul de înrolare 100% online, rapid, simplu și pregătit pentru viitor, oferindu-le acces instantaneu la produsele și serviciile bancare prin aplicația de Mobile Banking. Tolga Banyocu: ”Nu digitalizăm doar procesele sau produsele și serviciile, ci reimaginăm complet bankingul”

Cum folosești cardurile și plățile ca să ieși în câștig? Sfatul specialiștilor Dorian Petrovici (Banca Transilvania) și Ioana Pârvu (BRD). ”Cardul nu este doar o bucată de plastic, ci și aplicația de internet banking. Noi spunem că aplicația este telecomanda cardului”

TAGGED: Garanti Bank, Ufuk Tandoğan
Cornel Dinu 13/01/2019
Share this Article
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Email Copy Link Print
By Cornel Dinu
Follow:
Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.
Previous Article Michal Szczurek, ING Bank: ”Cea mai importantă lecție învățată de bănci este asumarea responsabilității pentru proprii clienți”
Next Article Horia Manda, Patria Bank: ”Cred că abia acum începem să înţelegem cât de importantă este educaţia financiară la nivelul populaţiei”

– Publicitate –

Ad image
Ad image
Ad image
Ad image
Ad image

Alte articole

Garanti BBVA: educația financiară, cheia pentru decizii inteligente și sigure. Constantin Dobrinescu: ”Dacă înțelegem de mici valoarea banilor și diferența dintre nevoi și dorințe, acestea vor avea un impact pozitiv asupra bugetului de venit si cheltuiala din viata de adult”

4 zile ago

Garanti BBVA continuă integrarea digitalului: servicii la îndemână, sigure și adaptate stilului de viață modern. Șerban Negrescu: ”În următorii doi ani, bankingul va deveni mai puțin vizibil ca activitate distinctă și mult mai incluziv”

2 săptămâni ago

Sunt românii cu credite mai pregătiți pentru o eventuală criză financiară decât în trecut? Ce spun Anca Bidian (Kiwi Finance) și Dragoș Nichifor (Bayer Credit) în podcastul CSALB. Principala recomandare: ”Consumatorii ar trebui să își facă o autoevaluare a vulnerabilității financiare în cazul în care ne-am confrunta cu o criză financiară și imobiliară”

2 săptămâni ago

Garanti BBVA lansează pentru clienții noi, persoane fizice, procesul de înrolare 100% online, rapid, simplu și pregătit pentru viitor, oferindu-le acces instantaneu la produsele și serviciile bancare prin aplicația de Mobile Banking. Tolga Banyocu: ”Nu digitalizăm doar procesele sau produsele și serviciile, ci reimaginăm complet bankingul”

2 săptămâni ago

Primul proiect online de jurnalism financiar-bancar din România.

Ne găsiți și pe

© BankingNews - Toate drepturile rezervate

  • Despre BankingNews
  • Contact
  • Publicitate
Folosim cookies pentru a va oferi o experienta cat mai placuta pe site-ul bankingnews.ro. Mai multe detalii despre politica noastra referitoare la protectia datelor cu caracter personal puteti vedea aici: GDPR - Politica de Confidentialitate Setari CookieAccepta
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?