În primele trei luni ale acestui an, UniCredit a realizat un profit record de 2,1 miliarde de euro, comparativ cu un rezultat net de 247 milioane de euro în perioada similară a anului trecut, şi peste estimările analiştilor de 1,3 miliarde de euro, în condiţiile în care cifra de afaceri a crescut cu 18%. Venitul net din dobânzi în primul trimestru a depăşit estimările analiştilor cu o creştere de 43,6% în ritm anual până la 3,3 miliarde de euro, iar comisioanele au crescut şi ele cu 10,7% peste două miliarde de euro.
Andrea Orcel: Pentru al 9-lea trimestru consecutiv UniCredit a obținut rezultate financiare excelente, îmbunătățindu-și profitabilitatea
Grupul UniCredit anunță că a înregistrat o creștere a veniturilor, determinată de creșterea dobânzilor, combinată cu depozitele bine gestionate și un impuls comercial puternic. Acest lucru a dus la venituri nete de 5,8 miliarde EUR în T123, o creștere de 56,5% față de anul precedent.
Practic, veniturile nete din dobânzi au fost de 3,3 miliarde euro, 2,0 miliarde euro din comisioane, iar 2,3 miliarde euro s-au dus în costuri cu provizioane.
Astfel, UniCredit a realizat profit net de 2,1 miliarde euro în T1 și generare organică de capital de 3,4 miliarde euro.
Trimestrul record este dovada faptului că UniCredit este o bancă transformată cu o rată de profitabilitate sporită, consistentă și durabilă, se arată într-un comunicat de presă.
Costurile operaționale au fost de 2,3 miliarde de euro, mai reduse cu 5,8% față de trimestrul anterior și cu 0,6% față de an, confirmând capacitatea Grupului de a reduce structural baza de costuri, protejând în același timp creșterea veniturilor. Acest lucru se întâmplă în ciuda presiunilor inflaționiste semnificative, care au fost de aproximativ 10,7% an la an. Raportul cost-venit a fost de 39,2%, dovadă a excelenței operaționale.
UniCredit şi-a îmbunătăţit estimările pentru 2023 după un prim trimestru record
UniCredit prognozează că pe ansamblul anului 2023 va înregistra un profit net care va depăşi 6,5 miliarde de euro, peste estimările furnizate în luna februarie când miza pe un rezultat comparabil cu cel din 2022, de 5,2 miliarde de euro.
Andrea Orcel: Avem cel mai bun trimestru din istoria UniCredit.
„Astăzi suntem mândri să anunțăm un alt set de rezultate istorice la UniCredit. Performanța pe care am văzut-o în primul trimestru din 2023 este o dovadă a puterii noastre ca bancă, a talentului echipei și a strategiei.
Banca a inregistrat al 9-lea trimestru consecutiv de creștere și cel mai bun trimestru din istoria UniCredit. Aceasta este o piatră de hotar în călătoria noastră transformațională și ambiția noastră de a stabili un nou punct de referință pentru sectorul bancar.
Deși nu este un secret faptul că întreaga noastră industrie a resimțit impactul unui mediu macro pozitiv, UniCredit se confruntă atât cu beneficiile unei transformări organizaționale și culturale.
Această transformare nu s-a terminat – este avansată, dar mai durează. Există încă o cantitate imensă de potențial neexploatat în banca noastră, care așteaptă să fie deblocat. Următoarea fază a transformării noastre industriale va fi aceea de a lua măsuri din ce în ce mai puternice pentru a elibera această valoare.
Tuturor colegilor mei, haideți să adoptăm această poziție puternică acum și să o folosim pentru a continua să oferim tot ce avem mai bun și să câștigăm pentru toate părțile interesate. Vă mulțumesc pentru toată munca depusă”, a transmis Andrea Orcel, CEO UniCredit.
UniCredit anunță că va distribui peste 5,75 miliarde de euro acţionarilor prin dividende şi răscumpărări de acţiuni din rezultatele de pe 2023.
UniCredit România a făcut profit un profit de 315 milioane lei
În Romania, UniCredit a raportat un profit net de 64 mil. euro (315 mil. lei), pentru T1/2023, în creştere cu 45,5% faţă de T1/2022.
Veniturile totale ale UniCredit Bank în România au crescut în T1/2023 cu 31% faţă de T1/2022, până la 149 mil. euro (733 mil. lei), evoluţia fiind influenţată în principal de creșterea dobânzilor, potrivit rezultatelor anunţate de grupul italian.
Potrivit sursei, soldul creditelor acordate de UniCredit Bank în România a urcat la sfârşitul lui T1 până la 7,6 mld. euro (38 mld. lei), fiind cu 9,4% peste T1/2022.