Deductibilitatea integrală la calculul impozitului pe profit pentru pierderile înregistrate de către instituţiile de credit din cauza vânzării de credite neperformante (NPL) este acordată în 22 de state membre ale Uniunii Europene (UE), potrivit unui studiu realizat de Deloitte România, la solicitarea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).
Potrivit studiului, alte 3 state membre, respectiv Cehia, Slovacia, Polonia impun anumite limitări, dar acordă şi posibilitatea deducerii integrale în anumite condiţii. În plus, Grecia acordă deductibilitate integrală, dar ulterioară momentului vânzării, iar Lituania pe baza unei soluţii fiscale anticipate sau opinii ale autorităţilor fiscale.
Cu alte cuvinte, România este singurul stat UE care nu permite băncilor posibilitatea de a-și deduce integral pierderile rezultate din vânzarea de credite neperformante (NPL).
Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice Deloitte România, explică: „Analizând comparativ regulile fiscale aplicate de fiecare stat membru UE în cazul vânzărilor de creanţe, studiul arată că majoritatea ţărilor acordă deductibilitate integrală pentru pierderi. Anumite state impun limitări, iar în anumite condiţii dau şi posibilitatea deductibilităţii integrale. Modificarea regulilor fiscale din legislaţia românească începând din 2018 va avea ca efect majorarea costurilor fiscale în cazul cesionării creanţelor. În anumite situaţii, costurile vor depăşi preţul de vânzare şi vor pune tranzacţiile sub semnul întrebării”.
În România, regimul fiscal al deductibilităţii creanţelor înstrăinate a fost modificat de la 1 ianuarie 2018, iniţial prin Ordonanţa 25/2017 şi, ulterior, prin legea 72/2018 de aprobare a acestei ordonanţe, publicată pe 23 martie 2018.
„Conform noilor prevederi, deductibilitatea este plafonată la 30% din valoarea pierderii nete care reprezintă diferenţa dintre preţul de vânzare şi valoarea creanţei vândute. Instituţiile financiare vor datora impozitul asupra a 70% din diferenţa dintre preţul de vânzare şi valoarea creanţelor scoase din conturile bilanţiere şi înstrăinate.
În cazul specific al tranzacţiilor cu creanţe neperformante scoase în afara bilanţului, instituţiile financiare datorează impozitul asupra sumei pe care o încasează de la cumpărător şi asupra a 70% din diferenţa dintre valoarea creanţei vândute şi preţul de vânzare al acesteia”, se arată în studiul Deloitte.