Veneto Banca a organizat, in colaborare cu societatea de consultanta KW Forester, conferinta „Fonduri Structurale: de la idee la realizarea unui proiect de investitii”, in cadrul careia au fost prezentate etapele de elaborare, programare financiara si implementare a unui proiect cu finantare nerambursabila, precum si oportunitatile de investitii oferite de noua perioada de programare 2014-2020 a Fondurilor Structurale.
Evenimentul, la care au fost prezenti reprezentanti ai autoritatilor centrale, ai mediului academic, specialisti in sectorul bancar si experti-consultanti in materie, a reunit numerosi investitori interesati de dezvoltarea unor astfel de proiecte.
“Perioada de programare 2014-2020 este foarte importanta pentru dezvoltarea României, iar Veneto Banca doreste sa confirme inca o data sprijinul sau pentru companiile românesti in procesul de absorbtie a Fondurilor Structurale. Pentru companiile românesti, Fondurile Europene reprezinta o sansa in plus pentru a se dezvolta in mod durabil si pentru a deveni jucatori importanti si pe piata europeana, profitând de avantajele pe care România le are, in calitate de membru al UE, o sansa care trebuie fructificata”, a declarat Alberto Morini, Director al Veneto Banca România.
“Suntem constienti de dificultatile financiare si birocratice cu care antreprenorii români se confrunta in accesarea Fondurilor Structurale, in special in ceea ce priveste schema de co-finantare. Astfel, dorim sa venim in intâmpinarea societatilor românesti care planuiescsa implementeze proiecte cu Fonduri Europene, punându-le la dispozitie un program personalizat, cu produse dedicate si consultanta de specialitate in sectoare precum agricultura, mediu si industria manufacturiera”, a concluzionat Alberto Morini, Director al Veneto Banca România.
In cadrul evenimentului a luat cuvântul, pe lânga Consilierul Prezidential pentru Afaceri Europene, fostul Comisar European, Leonard Orban, si Excelenta Sa, Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Diego Brasioli, care a subliniat faptul ca România continua sa fie o piata cheie pentru companiile italiene, punând accent pe necesitatea de a dezvolta o strategie comuna. Directorul General al Ministerului Fondurilor Europene, Mihaela Toader, prezenta, de asemenea, la eveniment, a ilustrat progresele realizate in procesul de absorbtie a fondurilor, precum si instituirea unui sistem electronic care faciliteaza dialogul intre beneficiari si Autoritatea de Management, in timp ce Dan Gabriel Dumitrescu, profesor universitar la Academia de Studii Economice din Bucuresti, a subliniat importanta programarii financiare in cadrul unui proiect de investitii cu Fonduri Structurale.
A doua parte a evenimentului a vizat aspectele tehnice privind realizarea unui proiect cu Fonduri Structurale, prezentate de catre experti – consultanti si specialisti din sectorul bancar.
Matteo Baldan, Coordonator al Departamentului Finantari structurate in cadrul Veneto Banca, a explicat elementele esentiale pentru o buna gestionare a fluxului de numerar, prezentând solutiile financiare concepute de Veneto Banca pentru diferitele nevoi de finantare ale companiilor in cadrul unui proiect cu Fonduri Structurale. Printre acestea se numara Creditul de co-finantare destinat sa finanteze atât cheltuielile eligibile nerambursabile, cât si pe cele neeligibile aferente implementarii proiectului privind constructia/modernizarea cladirilor si achizitia/productia de bunuri mobile (masini si echipamente). Pentru avansul subventiilor acordate din Fonduri, destinate sa acopere decalajul financiar dintre iesirile de numerar aferente proiectului si incasarea transelor din grant, Banca ofera doua tipologii de finantare: Creditul „Punte” si Linia de credit „Punte”.