[dropcap]P[/dropcap]arca niciodata nu a fost mai vizibil decat in 2012 procesul de modificare a managementului bancilor autohtone. In unele momente, institutiile de credit din Romania au lasat impresia ca pur si simplu s-au luat la intrecere pe linia schimbarii membrilor importanti din conducerea executiva.
Anul 2012 a inceput abrupt prin demisia lui Robert Rekkers din functia de director general al Bancii Transilvania si decizia de inlocuire a lui Dominic Bruynseels cu Tomáš Spurný la sefia executiva a BCR.
A urmat BRD, care in decurs de numai cateva luni a fost condusa de trei directori generali, in conditiile in care Alexandre Maymat, inlocuitorul lui Guy Poupet, s-a retras din motive personale, in locul sau fiind numit Philippe Lhotte.
S-a schimbat managementul celor mai mari banci din Romania: BCR, BRD si Transilvania
Tomáš Spurný si-a inceput mandatul de presedinte executiv al BCR in luna aprilie 2012, fiind numit la carma celei mai mari banci autohtone si succedandu-l pe Dominic Bruynseels, al carui mandat se incheiase. Rolul asumat de noul sef al BCR este restructurarea bancii si adaptarea modelului de business la noile conditii economice impuse de criza financiara.
Pentru BRD, anul 2012 s-a dovedit a fi neasteptat de imprevizibil in ceea ce priveste continuitatea managementului. Practic, retragerea lui Alexandre Paul Maymat de la conducerea BRD din luna iulie 2012 din motive personale a obligat institutia de credit franceza sa desemneze un nou presedinte – director general. Alexandre Paul Maymat urma sa preia conducerea bancii dupa retragerea lui Guy Poupet din primavara lui 2012. In consecinta, actionarii BRD au aprobat numirea lui Philippe Charles Lhotte ca administrator, cu un mandat de patru ani, incepand cu data de 13 septembrie 2012.
In ceea ce priveste Banca Transilvania, nici bine nu incepuse anul ca institutia de credit din Cluj Napoca a uimit intregul sistem bancar autohton cu un anunt soc: Consiliul de Administratie, intrunit in data de 19 ianuarie 2012, a luat act de demisia lui Robert Rekkers din functia de director general al BT si din calitatea de membru al Consiliului de Administratie. ”Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania l-a desemnat ca administrator delegat interimar, pentru coordonarea activitatii BT si a Comitetului Executiv de Management, pe Peter Franklin”, se preciza intr-un comunicat de presa al Bancii Transilvania. La finalul anului, pe 21 decembrie 2012, Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania a decis ca Horia Ciorcila, Presedintele CA al bancii, sa preia de la Peter Franklin mandatul de administrator delegat de catre CA pentru coordonarea activitatii bancii si a Comitetului Executiv de Management. Franklin va ramane membru al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, precum si membru in Comitetul de Audit si Comitetul de Remunerare.
Volksbank, Bancpost si ING Bank au sefi noi din 2012
Daca ar fi sa ne oprim aici cu analiza sirului de evenimente importante care si-au pus amprenta pe piata muncii din domeniul bancar, putem observa foarte usor ca cele trei banci (BCR, BRD si Banca Transilvania) la care s-a facut referire pana acum erau la finalul anului 2011 cele mai mari institutii de credit din Romania. Totusi situatia inregistrata a fost mult mai complicata, in conditiile in care la sase din primele zece banci autohtone au avut loc schimbari ale sefilor. Din grupul celor sase au facut parte, alaturi de institutiile de pe podium, Bancpost, Volksbank si ING Bank.
Practic, Volksbank a fost nevoita sa-si gaseasca un alt sef dupa retragerea din functia de presedinte executiv a lui Johann Lurf, dupa ce ocupase doi ani aceasta pozitie. Francezul Benoit Catel a fost numit incepand cu luna iulie 2012 pe pozitia de presedinte executiv al institutiei de credit. Afectata puternic de relatia tensionata cu clientii sai ca urmare a numeroaselor procese aflate pe rolul instantelor din toata tara, Volksbank a tinut sa sublinieze la anuntul retragerii lui Johann Lurf ca schimbarea nu va afecta in niciun fel operatiunile bancii.
La Bancpost, Peter Weiss, olandezul care preluase functia de CEO al bancii grecesti la inceputul lui 2011, si-a incheiat in 2012 mandatul, conducerea institutiei de credit fiind incredintata unui bancher grec, cu experienta in alta subsidiara din regiune a Eurobank. Anthony Hassiotis a fost cel care a preluat in luna iulie 2012 functia de CEO al Bancpost.
In ceea ce priveste ING Bank, surpriza anului 2012 a constituit-o tragerea pe linie moarta a lui Misu Negritoiu, care a devenit incepand cu luna septembrie chairman, adica presedinte non-executiv. Schimbarea a fost o surpriza chiar si in interiorul bancii vestea fiind aflata cu putin timp inainte de anuntul oficial. „Conduc banca de sase ani si consider ca in aceasta perioada am facut tot ce mi-a stat in putere, dar nu poti sa ramai la nesfarsit pe o asemenea pozitie. O sa raman alaturi de banca, dar contributia in urmatorii ani va fi marginala”, a afirmat atunci Misu Negritoiu. Grupul olandez ING a adus la Bucuresti un polonez, Michal Szczurek, pentru pozitia de director executiv (CEO), pentru a-l inlocui pe Negritoiu.
Steven van Groningen, reconfirmat la sefia Raiffeisen Bank
Daca la CEC Bank, Alpha Bank si UniCredit Tiriac Bank nu s-a intamplat nimic notabil in ceea ce priveste top managementul, la Raiffeisen Bank a fost reconfirmat Steven van Groningen in functia de presedinte. Olandezul conduce Raiffeisen Bank din 2002, construind actuala banca pe scheletul fostei Banci Agricole. Steven van Groningen a gestionat cresterea puternica a institutiei de credit austriece, iar apoi o restructurare timpurie urmata de o consolidare care au permis ca Raiffeisen Bank sa traverseze perioada de criza fara costuri majore la capitolul credite neperformante si implicit sa ramana in topul celor mai profitabile banci de pe piata romaneasca.
Nici bancile mai mici nu au scapat de vantul schimbarii, Garanti Bank (Ufuk Tandogan), Millennium Bank (Jose Reino da Costa), Banca Comerciala Carpatica (Ion Dobrica), EximBank (Traian Halalai), Banca Italo Romena (Paolo Mariani) sau ATE Bank (Athanasios Psathas) numarandu-se printre institutiile de credit care au din 2012 noi sefi.