[dropcap]C[/dropcap]reditele neperformante (NPL) sunt credite care au intarzieri la plata mai mari de 90 de zile. Ele sunt monitorizate indeaproape in cadrul bancilor, raportate autoritatilor de reglementare, discutate in cadrul intrevederilor cu oficialii FMI, prezentate la conferinte internationale si analizate de catre agentiile de rating. Si de BNR, care prezinta public o situatie a creditelor neperformante din portofoliile bancilor romanesti mai grava decat este in realitate, fapt care afecteaza imaginea Romaniei, considera presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen. Domnia sa scrie pe blogul personal despre o mai veche problema romanesca: raportarea indicatorilor financiari, care sunt in mod semnificativ mai deteriorati decat par in realitate, ceea ce nu este un lucru bun pentru tara.
Deci, ce facem cu asta? se intreaba bancherul. „Simplu: sa adoptam standardele internationale, astfel incat indicatorii autohtoni bazeze pe aceeasi metoda utilizata si in alte tari.”
Seful Raiffeisen explica care sunt procedurile in practica internationala si ce se intampla in Romania. In practica internationala nu se mai iau in calcul dobanzile aferente partii provizionate a unui credit, ponderea provizionarii fiind calculata in principal in functie de garantiile existente. Pe cand BNR obliga bancile sa calculeze dobanzi si pentru creditul provizionat, chiar daca sunt reduse sansele de recuperare a respectivelor dobanzi de la clienti.
Van Groningen arata astfel ca rata creditelor neperformante publicata de BNR contine niveluri mai ridicate de dobanzi decat indicatorii publicati de alte tari.
Seful Raiffeisen continua pe blogul personal cu o comparatie pentru a exemplifica diferenta dintre cele doua moduri de calcul.
Statisticile arata ca peste 17% din totalul creditelor acordate in Romania sunt neperformante.