[dropcap]C[/dropcap]el mai elocvent exemplu atunci cand avem in vedere incasarile bancilor il constituie comisioanele pe care clientii le platesc daca merg la ATM sa retraga bani cash. Numerarul costa, spun bancherii, care – mai nou – te comisioneaza pentru aproape orice operatiune bancara.
Potrivit celor mai recente statistici, aproape 80% din tranzactiile cu cardul facute de romani au insemnat retrageri de la bancomat. Practic, in 2012, au fost retrasi de la ATM peste 24 de miliarde euro, cu aproape 5% mai mult decat anul anterior.
Suma colosala despre care vorbim este un motiv suficient pentru banci de a percepe o taxa pentru numerarul de pe cardurile de debit ce difera in functie de institutia de credit si de oferta de produs sau clientul vizat si care care se situeaza in medie la 0,2% din valoarea retrasa.
Taxa platita pentru numerarul de pe un card de credit poate fi si de 15 ori mai mare decat comisionul pentru un instrument de debit
[dropcap]I[/dropcap]nteresant este insa ca acest comsion de retragere numerar este mult mai mare atunci cand vine vorba despre un card de credit, osciland intre 0,5% si 3%. Daca se face o comparatie, se poate observa ca taxa pe care o platesc posesorii unui card de credit care folosesc bancomatul poate fi si de 15 ori mai mare decat cea perceputa de banci in cazul instrumentelor de debit.
De asemenea, este vizibil si un ecart considerabil intre costurile solicitate de banci pentru banii cash de pe un card de credit, diferenta fiind si de sase ori mai mare intre cea mai buna oferta de pe piata si cea mai costisitoare.
De exemplu, cel mai mic comision pentru retragerea de numerar de pe un card de credit il percep BRD, ING Bank, Romanian International Bank si Banca Italo-Romena care te taxeaza cu 0,5% din suma retrasa cat timp operatiunea se face de la bancomatul propriu. Pe de alta parte, spre exemplu, daca detii un card MasterCard Standard de la RBS Romania esti taxat cu cel mai scump comision de pe piata, respectiv 3%, minim 15 lei, chiar daca mergi la bancomatul bancii. Cele mai multe banci insa mizeaza pe un comision de retragere numerar in valoare de 1% din suma scoasa de la bancomat.
Dobanda creditului de pe card difera in functie de cum folosesti banii
[dropcap]A[/dropcap]tentie! Clientii trebuie sa cunoasca ca dobanzile pentru creditul de pe card difera si in functie de cum este utilizat instrumentul de plata. Astfel, clientul plateste o anumita dobanda efectiva atunci cand face plata cu cardul la cumparaturi si alta dobanda (evident mai mare!) atunci cand scoate bani cash de la ATM.
Mai mult, retragerea de numerar presupune, in cele mai multe cazuri, si pierderea facilitatii reprezentata de perioada de gratie. Totusi, este important de stiut ca in Romania exista si cinci banci care permit clientului sa retraga numerar si sa beneficieze in acelasi timp si de perioada de gratie. Aceste institutii de credit sunt Banca Transilvania (MasterCard Forte – 56 zile perioada de gratie ata la comercianti cat si la retragere ATM), Banca Comerciala Carpatica (Visa Smart – 55 zile perioada gratie), Intesa Sanpolo Bank (MasterCard Standard – 45 zile de perioada de gratie), Marfin Bank (Visa Classic – 50 de zile perioada de gratie) si Citibank (54 de zile perioada de gratie).
Comision de retragere numerar de pe cardul de credit de la bancomatele proprii
BRD – MasterCard Punct cu Punct – 0,5%, minimum 2 lei
ING Bank Credit Card – 0,5%
Romanian International Bank – MasterCard Classic – 0,5%, minimum 1 leu
Banca Italo-Romena – Visa Credit Classic – 0,5%, min. 3,5 lei
Raiffeisen Bank – MasterCard Standard – 1%, minimum 2 lei
Banca Comerciala Carpatica – Visa Smart – 1% minimum 5 lei
CEC Bank – MasterCard Standard – 1% minimum 2 lei
Banca Transilvania – MasterCard Forte – 1% minimum 2,5 lei
Alpha Bank – MasterCard Credit – 1% minimum 2 lei
Libra Bank – MasterCard Eva.ro/MasterCard Libra Credit – 1%
OTP Bank – Visa Classic/MasterCard Standard – 1%
Intesa Sanpaolo Bank – MasterCard Standard – 1% + 4 lei
Garanti Bank – MasterCard Bonus Card cu Oglinda/MasterCard Bonus – 1% + 5 lei
Banca Romaneasca – MasterCard Standard – 1% minimum un leu
BCR – Powercard Mastercard Standard Garantat/Visa Standard Garantat/Visa Standard Contactless – 2%, minimum 4,5 lei
UniCredit Tiriac Bank – MasterCard Standard – 2%
Bancpost – Visa Classic/Visa Electron – 2%, minimum 10 lei
Banca Comerciala Carpatica – MasterCard wwShopPing – 2%, minimum 10 lei
Citibank – Citi Card Visa Classic – 2% + 3 lei
Credit Europe Bank – CardAvantaj Visa Classic/CardAvantaj Mastercard Standard – 2% + 2,5 lei
Millennium Bank – Visa Classic – 2%, minimum 4,5 lei
Marfin Bank – Visa Classic – 2,75% minimum 10 lei
RBS Romania – Visa Classic/MasterCard FUN/MasterCard Standard – 3% minimum 15 lei